TERVEYS JA SAIRASTAMINEN

Vaikka et luonnollisesti halua tapaturman tai sairastelun varjostavan matkaasi Kreikan lämpöön ja aurinkoon, sinun on kuitenkin parempi lähteä kotimaasta mottonasi ”toivo parasta mutta valmistaudu silti pahimpaan”.

Huolehdi suositeltavista rokotuksista jo vähintään 2 kuukautta ennen matkaa, varaa matka-apteekkiisi välttämättömät lääkkeet ja tarvikkeet – etenkin jos lomailet lasten kanssa, joille useinkin sattuu haavureita – ja opettele, mistä ja miten saat tarvittaessa apua.

Jos lomailet valmismatkan kautta, muista että matkanjärjestäjä – eli käytännössä matkaopas – on velvollinen auttamaan hoidon saannissa (mutta ei kuluissa). Mitä itsenäisemmin matkaat, sitä kattavampi matkavakuutus ja rokotesuoja kannattaa ottaa. Siirry lukemaan suositeltavista rokotuksista ja matkailijan ensiapulaukun sisällöstä tai sairastamisesta matkan aikana niiden omilta sivuilta.

Turvallisuuden ABC  sivulla on tietoa ja vinkkejä turvallista matkaa varten.


Kommentit

Terveys ja turvallisuus — 4 kommenttia

  1. Nyt on tullut pakolaistilanteen myötä usein Kreikkaan matkaavan mieleen sellainen kysymys, voiko maassa muodostua ongelmaksi pakolaisten mahdollisesti mukanaan tuomat sairaudet, joita Euroopan puolella ei ole? Suuri osa pakolaisista on varmasti vailla rokotesuojaa tai muuten sellaisilta alueilta, joissa esiintyy meille toistaiseksi ”tuntemattomia” tartuntatauteja.

  2. Itse asiassa, samasta asiasta kannetaan huolta Kreikassakin, etenkin niillä saarilla, jotka ovat joutuneet pakolaistulvan kohteeksi. Toistaiseksi kuitenkaan esimerkiksi Lesboksella, joka on ollut se pääasiallinen salakuljettajien kohde, ei sairauksia ole tavattu tavallista enempää eikä etenkään jo täällä kadonneita tauteja, kuten poliota. Aina kannattaa kuitenkin noudattaa hyvää hygieniaa ja huolehtia omasta rokotussuojasta, esimerkiksi Keikan kohdalla myös hepatiittirokotteista.

  3. Jatkeeksi pakolaistilanteen mahdollisesti mukanaan tuomaan terveysriskiin sen verran, että Lääkärit ilman rajoja jne. ovat jo ilmaisseet huolensa esimerkiksi malarian osalta, koska osa pakolaisista on saapunut sellaisilta alueilta, jossa malariaa esiintyy. He voivat siis olla taudinkantajia, jolloin hyttysten välityksellä malaria saattaa tarttua muihin. Siitä syystä etenkin pakolaisia vastaanottavilla alueilla on jo aloitettu ruiskutukset, joilla ehkäistään hyttyskannan kasvua ja siten tautiriskiä.

  4. Nyt juuri Rodoksella lomailevana ja siellä riehuvan maastopalon omin silmin turvalliselta etäisyydeltä nähneenä tuli mieleen sellainen juttu, että miten tulee menetellä, jos joutuu haluamattaan lähelle paloa? Onko olemassa jotain yleisiä toimintaohjeita, siis muita kuin että kuljet tulesta poispäin, mikä nyt on jo maalaisjärjellä tajuttavissa? Suomessa maasto- ja metsäpalot ovat niin harvinaisia, ettei me ainakaan osata tuollaisissa tilanteissa toimia vaistomaisesti. Lisäohjeet olisivat tarpeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>