FYYSINEN TURVALLISUUS

Fyysinen turvallisuutesi riippuu Kreikassa suurimmaksi osaksi siitä, kuinka itse käyttäydyt. Muuten vain taskuvarkaat ja Ateenan keskustan huumeenkäyttäjät tai satunnaiset mellakoitsijat voivat uhata sinua. Olet kuitenkin tulossa vieraaseen maahan, joka poikkeaa jo ilmastoltaan koto-Suomesta.

VÄLTÄ LIIKAA AURINKOA: Vaikka saavutkin Kreikkaan osaksi sen väsymättä hymyilevän auringon vuoksi, kätkee se mahdollisesti vakavia vaaroja hymynsä taakse. Muistathan, että lapset ovat erityisen alttiita auringolle!

 • Vältä auringonottoa keskipäivän aikaan välillä 11 – 15, jolloin sen säteily on voimakkainta. Ei ole sattuma, ettet tule siihen kellonaikaan näkemään paikallisia rannalla. Saat kyllä rusketuksen myös iltapäivän aikana, jolloin rannalla on jo hieman viileämpääkin. Keskipäivällä voit vaikka tutustua ilmastoituihin museoihin.
 • Käytä aurinkovoidetta, jossa on vahva suojakerroin. Valitse Kreikassa suojakertoimeksi vähintään 30, ihotyypistäsi riippuen. Silläkin rusketut – hitammin mutta turvallisesti! Levitä sitä myös parin-kolmen tunnin välein, etenkin jos käyt ahkerasti vedessä. Palanut iho on paitsi tavattoman kivulias myös mahdollinen ihosyöpäriski.
 • Käytä vaaleita väljiä vaatteita ja leveälieristä hattua. Älä unohda, että myös niska palaa herkästi ja korvanlehdet. Väljät vaatteet päästävät ilman kiertämään, eihän mikään tunnu niin kamalalta kuin hikiseen ihoon liimautuneet vaatteet?
 • Muista, että kuumuus alentaa verenpainetta. Jos siis kuulut kirjoittavan Sini-tädin tavoin niihin onnekkaisiin, joiden yläpaine on normaalisti alle 100, on parasta vältellä aurinkoa ja helteellä urheilua. Voit myös hieman lisätä suolan käyttöäsi; jo feta-juuston nauttiminen salaatin seurana tai suolainen välipala auttaa asiaan.

 

HUOLEHDI NESTEENSAANISTA: Kuumuus saa sinut hikoilemaan, joten muista juoda runsaasti nestettä. Suomen oloissa suositeltava vesimäärä on 2 litraa vuorokaudessa, joten Kreikan kesässä voit tarvita sen jopa tuplana, etenkin jos liikut runsaasti. Tiesitkö muuten, että toisinaan aivosi tulkitsevat elimistön janon näläksi ja kehottavat sinua syömään juomisen sijasta?

 • Juo jatkuvasti päivän aikana, älä missään tapauksessa odota, että tunnet itsesi janoiseksi. Silloin nestehukka on jo iskenyt. Itse pidän aina vesipullon mukana ja hörpin siitä noin 10 minuutin välein. Pullotettua vettä, mehua ja virvoitusjuomia on kaikkialla saatavilla.
 • Vältä alkoholia päiväsaikaan, sillä se vain poistaa nestettä elimistöstäsi entistä nopeammin. Erityisen vaarallinen yhdistelmä on väkiviina ja auringonotto. Nauti siis Kreikan halvasta alkoholista vasta auringonlaskun jälkeen.
 • Älä juo liikaa kahvia. Vaikka me suomalaiset olemmekin vannoutuneita kahvin ystäviä, älä juo montaa kupillista päivän aikana, sillä myös kahvi poistaa nestettä.
 • Suosi vettä, kivennäisvettä, mehua ja jääteetä.

 

VÄLTÄ VATSATAUTIA: Suurin osa sairauksista, erityisesti loman täydellisesti pilaavat vatsataudit eli turistiripulit, tarttuvat helpoiten likaisten käsien välityksellä. Pidä kätesi puhtaana mahdollisuuksien mukaan ja valitse, mitä syöt ja juot:

  [ad#ga-336×280]
 • Pidä kätesi puhtaina: Ennen kuin syöt mitään, ja aina WC-käynnin jälkeen, puhdista kätesi. Itselläni on aina autossa ja kassissa mukana käsien puhdistusalkoholia, jota saat kreikkalaisesta ruokakaupasta edullisesti (400 ml pullon nestemäistä saat noin 2 € hintaan, mutta saatavana on myös geelimäistä ja pyyhkeitä). Mikäli peset kätesi vesihanan älä, älä pesun jälkeen enää koske hanaan, vaan sulje se esimerkiksi paperi käden suojana.
 • Vältä hepatiitti A: Valitettavasti sinua saattaa vaania ikävän hepatiitti A:n aiheuttava virus etenkin ruokailutilanteissa. Parhaiten voit kiertää kaukaa rajnkin maksatulehduksen välttämällä seuraavia:

v  kylmät leikkeleet ja majoneesipohjaiset salaatit

v  hedelmät ja vihannekset, joita ei voi itse pestä tai kuoria, marjat

v  kylminä tai haaleina tarjotut raa’at tai riittämättömästi kypsennetyt lihaa, kalaa tai kananmunaa sisältävät ruoat

v  kylminä tarjotut osterit, simpukat, ravut, ym. mereneläimet

v  kylmät jälkiruoat

v  pakkaamaton maito, kerma, jäätelö, voi ja tuorejuustot

v  mehut ja juomat, myös alkoholipitoiset, joihin on lisätty jääkuutioita.

(Lähde: Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos, www.terveyskirjasto.fi).

 

 

VÄLTETTÄVIÄ ATEENAN ALUEITA:

 • Syntagma-aukio ja lähikadut, mutta VAIN mielenosoitusten ja mahdollisten mellakoiden aikana. Jos osut mielenosoitukseen, poistu paikalta heti! Rauhallinen mielenosoitus saattaa muuttua mellakaksi, jos paikalle saapuvat niin sanotut ”huppupäät”, joiden tarkoituksena on saada aikaan vahinkoa ja ottaa yhteen poliisin kanssa. Usein TV-uutisissa näkemäsi mellakat ovat saaneet alkunsa juuri rauhallisista mielenosoituksista parlamenttitalon edustalla.
 • Omonia-aukio ja sen lähikadut. Vaikka useat suomalaistenkin matkanjärjestäjien käyttämät hotellit ovat Omonian alueella, en itse majoittuisi siellä edes maksusta – eivätkä paikallisetkaan. Alue Omonian ympärillä, jolla esimerkiksi Arkeologinen museo sijaitsee, on kaupungin huumekaupan ja prostituution kehto. Päiväsaikaan voit vierailla aukiolla, mutta älä erehdy seikkailemaan sen lähikaduille, jolla huumeiden käyttäjät parveilevat.

 

MUITA TURVALLISUUSRISKEJÄ:

 • Meressä sinua saattavat uhat pohjan kivet ja merisiilit, tai eräiden alueiden merivirrat. Kiinnitä siis huomiota, siihen, missä muut uivat. Useimmilla Kreikan rannoilla ei myöskään ole hengenpelastajaa, joten olet oman vartiointisi varassa. Pidä silmällä erityisesti lasten vesileikkejä.
 • Korkokengät eivät ole parhaat jalkineet usein liukkailla mukulakivikaduilla, tai mäen kiipeämiseen. Valitse pitäväpohjaiset kengät, sillä nilkka nyrjähtäneenä on hankala lomailla.
 • Jos hotellisi lattia on kiveä tai laatoitusta – kuten se useimmiten etenkin saarilla on – muista, että se on erityisen liukas märkien jalkojen alla.
 • Yksin matkustavien naisten ei tarvitse Kreikassa pelätä sen enempää kuin Suomessakaan, luultavasti jopa vähemmän, sillä raiskaukset ovat toistaiseksi harvinaisempia. Vältä kuitenkin pimeän aikaan puistoja ja syrjäisiä katuja, äläkä koskaan lähde ventovieraan matkaan.

 


Kommentit

Fyysinen turvallisuus — 3 kommenttia

 1. Tulin juuri Ateenasta ja suorastaan järkytyin muutamassa tietyssä paikassa näkemääni pakolaisten paljoutta. Omonian aukio on muuttunut telttailualueeksi, samoin myös ihan eduskuntatalon lähistöllä oleva suuri puisto. Kävi eniten sääliksi pikkulapsia, joista osa oli ihan selvästi nälissään ja sairaita. Kreikassa on kuulema tänä vuonna uskomaton ongelma pakolaistulvan kanssa, eikä valtiolla tai kaupungeilla/kunnnilla ole tarpeeksi paikkoja tai varoja heidän auttamiseensa. Ja saarilta suurin osa kuulema tuodaan Ateenaan, jossa he saavat tulla toimeen kukin omillaan. Samaa kirjoitetaan Italiastakin, jossa ovat ihan ymmänään tilanteen kanssa. Eikös EU:n pitäisi auttaa ja kantaa oma vastuunsa asian suhteen?

 2. Omonian alueesta tosiaan on edelleen päänvaivaa Ateenan viranomaisille ja toisinaan myös sen läheisyydessä liikkuville turisteille. Vaikkei aukiolla teltailevista pakolaisista ole ollut turvariskiä turisteille tai paikallisille, ei näky ole kaunis. Samalla alueella myös kaupungin huonoimmat ainekset kokoontuvat pimeän aikaan, joten yöaikaan kannattaa liikkua vain porukalla tai taksilla suoraan hotellin oven eteen, jos olet erehtynyt valitsemaan majapaikkasi Omonialta…

 3. Pakolaiset ovat se pieni turvallisuusriski. Erikoista että neitokaiset ottivat heidät kepinnokkaan. Ne paikalliset rikollset ja huumeidenkäyttäjät ovat se vaatallinen porukka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>