OSTOKSET

Mitä Kreetalta kannattaa hankkia muistoksi syvän rusketuksen lisäksi? Rusketus haihtuu Suomen pimeän talven aikana, joten hanki minolaisten saarelta matkamuistoksesi myös jotain sellaista, jota voit ihailla vielä vuosienkin kuluttua. Voit valita mukaasi tietysti lisäksi Kreetan luonnon tuotteita, joilla hellit hipiääsi ja makuaistiasi kotonakin. Kreetalta suosittelen ostamaan itselle tai läheisille jotain seuraavista:

Hunaja on Kreetalla maukasta saaren laajan kasvilajiston ansiosta. Saaren tunnetuimpiin kuuluu ilman muuta ihanan pehmeä timjamihunaja, jota löytyy kauniisiin lasipurkkeihin pakattuna. Toisinaan niihin on lisätty myös manteleita tai pähkinöitä. Se on kaunis koriste jo sellaisenaan! Hunajan ihmeellisistä vaikutuksista todisti jo Hippokrates (katso Samos-sivuja), joka käytti sitä lääkkeenä.  Hunajaa voit ostaa myös usein paikallisilta tuottajilta kiloittain, jolloin sen hinta ei päätä huimaa.

Keramiikka on olennainen osa Kreikan matkaa, joten osta myös itsellesi samanlainen ruukku tai lautanen, kuin minolaisten palatseista on löytynyt. Keramiikkaa löytyy kaikkiin makuihin ja kaikille kukkaroille; aina edullisista satojen eurojen värikkäisiin käsinmaalattuihin yksittäiskappaleisiin.

Korut ovat Kreetalla aina olleet näyttäviä ja taidokkaasti valmistettuja, kuten missä tahansa saaren arkeologisessa museossa vieraillessasi toivottavasti huomaat. Tänäänkin kreetalaiset jatkavat esi-isiensä perinnettä valmistamalla käsityönä upeita pronssi- ja jalometallikoruja, joiden motiiveina käytetään aivan samoja, jotka koristivat jo tuhansia vuosia sitten muinaisten neitojen ja rouvien ihoa, mutta myös moderneja malleja on runsaasti saatavilla. Jos epäilet haluamasi korun kullan laatua ja määrää, pyydä kauppiasta punnitsemaan se ja vertaa esimerkiksi johonkin omaan koruusi tai kaupan muuhun vastaavaan. Vertaa myös hintoja, ja etsi etenkin turistialueiden ulkopuolelta. Sinä saatat olla vain satunnainen matkailija mutta naapurin rouvaa on turha lähteä huijaamaan…

Kreetalainen puukko omaa pitkät perinteet, ja etenkin keskiajalla puukkoja valmistettiin saarella ahkeraan. Niillä oli silloin käyttöä venetsialaisia vastaan tehdyissä vallankumousyrityksissä ja myöhemmin turkkilaisvallan aikaan. Esimerkiksi Iraklionissa toimii edelleen puukonvalmistuspajoja, jotka sijaitsevat samoilla paikoilla jo vuosisatoja. Puukon historiasta on jopa kirjoitettu kirja, joka löytyy Amazonin sivuilta nimellä The Cretan dagger. Kreetalainen puukko on yhtä arvokas lahja kuin Lapin puukko Suomessa, ja se on useimmiten osa kreetalaista miesten kansallisasua. Puukon varsiosa on perinteisesti puuta, mutta jopa luisia ja pleksilasisia on tarjolla, ja terä on koristeltu, usein tietysti mantinada-runolla.

[ad#ga-300×250]

Käsityöt ovat aina olleet kreetalaisten naisten ylpeys, ja nyt sinulla on oiva mahdollisuus koristaa omaakin sohvapöytääsi yksilöllisellä pitsiliinalla tai kankaisella pöytäliinalla. Jopa eräiden luostarien kaupat myyvät sisarten tekemiä iltapuhteita. Myös puuvillamatot ovat ihastuttava lahja.

Mausteet ja yrtit kuuluvat Kreetalla matkailijan ostoslistalle. Niiden aromit saavat pääsi pyörälle, ja niitä kerran nuuhkaistuasi lähikauppasi pakatut mausteet vaikuttavat pikemminkin huonoilta piraattikopioilta. Osta siis mukaasi talven mausteet. Kreetalla kasvaa etenkin kamomillaa, oreganoa, basilikaa, meiramia, timjamia, minttua, rosmariinia, salviaa ja vuoriteetä. Kreetan erikoisuuksiin kuuluu myös vain saarella kasvava diktamo (jota saarella kutsutaan myös nimellä Erontas eli rakkaus), jota on käytetty lääkekasvina jo tuhansia vuosia. Sen sanotaan olevan sukuviettiä kiihottava, ja monet nuorukaiset kuolivatkin aikoinaan kiivetessään jyrkille vuorenrinteille sitä etsimään. Paremmin sen tunnetaan kuitenkin vaikuttavan teenä vatsaa ja ruoansulatuselimistöä rauhoittavasti – kyseisestä vaikutuksesta voin itsekin todistaa – sekä hauteina haavojen paranemiseen.

Oliivituotteet ovat aina muodissa, jo terveyssyistäkin. Voit ostaa esimerkiksi vuoden tarpeiksi kylmäpuristettua oliiviöljyä, jonka laatu Kreetalla lukeutuu maailman parhaisiin (ja jota italialaiset ostavat tankkikaupalla ja sekoittavat omaansa, jotta voisivat parantaa sen laatua!)  Muista, että kylmäpuristettu öljy on huomattavasti terveellisempää kuin mikään muu, ja sen tulee olla nimellä Cold Pressed Extra Virgin Olive Oil, ja jos siihen on vielä lisätty sana Organic (luomu), niin aina parempi. Öljyn ja oliivien lisäksi Kreikan kansallispuusta saa todella kestäviä käyttö- ja koriste-esineitä, vauvoillekin sopivaa saippuaa – joka on myös antiseptista ja hoitaa ongelmaihoa – ja monia kosmetiikkatuotteita.

Raki eli tsikoudia on ”tulinen” tuliainen väkijuomien ystäville. Se on perinteinen kreetalainen viina, jota edelleen monet keittelevät kotosalla, kuten Suomessa pontikkaa aikoinaan. Osta itselle tai tutulle jo minolaisten aikoinaan nauttimaa ”taikajuomaa”, mutta muista, että sitä juodaan vain ruoan kera ja ettei sitä tule sekoittaa muun kuin veden kanssa. Muuten seuraukset ovat katastrofaaliset. Liekö sillä pidetty Minotauruskin aisoissa?

Viinit ovat myös aina olleet kreetalaisten ruokalistalla, ja tänäänkin saarella valmistetaan hyvälaatuisia viinejä, joita kannattaa rahdata Suomeen asti. Kuten varmaan tiedätkin, niiden hinnat ovat murto-osa siitä, mitä Alko veloittaa kreetalaisista viineistä.


Kommentit

Kreeta, ostokset — 1 kommentti

  1. Kreetalla lapset tykkäävät takuulla vierailusta Jumbo-nimisissä tavarataloissa. Ne ovat pulloillaan kaiken maailman leluja, aivan kaikenikäisille. Tuotteet ovat kuitenkin pääasiallisesti muovisia, eli esimerkiksi laadukkaita puuleluja löytyy vähän. Kaikki tämän päivän muksujen suosikkimerkit ja hahmot hyllyissä toki odottavat! Äidit puolestaan tykkäävät Jumbojen sisustusvalikoimasta, joka tarjoaa kaikenlaista mielenkiintoista ja hyödyllistä. Isille sopivat sitten esimerkiksi autotuotteet jne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>