Kreikkalainen keittiö – jumalaiset piiraat

Kreikkalaisen keittiön suosituimpiin ruokalajeihin lukeutuvat piiraat. Ne ovat useimmiten suolaisia, ja osa jokapäiväistä ruokavaliota. Aamu saatetaan aloittaa koulu- tai työmatkan varrella napattavalla piiraalla, puuttuvan kouluruoan sijaan lapset useinkin mutustelevat piirasta, kotona pääruokana saattaa olla piirasta, ja sillä voidaan myös juhlistaa illanistujaisia. Piiraat ovat sekä pääruokaa, että kaikkialta löytyvää pikaruokaa.

Kreikan sinisen taivaan alla lomailleet ovat taatusti tehneet läheistä tuttavuutta taivaallisen juusto- tai pinaattipiiraan kanssa. Niitä on myynnissä lähes jokaisessa kadunkulmassa sijaitsevassa kahvilassa ja leipomossa, ja monena erilaisena versiona. Ne ovatkin kaksi suosituinta ja perinteisintä lajia, mutteivät suinkaan ainoita. Juustopiirakan sisällä komeilee tavallisimmin ihanaa feta-juustoa, mutta saa sitä myös muilla juustoilla täytettynä, vaikkapa neljän eri juuston suussa sulavalla seoksella. Pinaatti- ja juustopiiraan naapurina näet usein myös kinkku-juustopiiraan, kurpitsapiiraan, perunapiiraan ja paikallisen leipurin mielikuvituksen mukaan syntyneitä muita maukkaita yhdistelmiä.

Makeitakin piiraita on toki tarjolla makeannälän osuessa kohdalle. Tunnetuimpia, ja lähes kaikkialla maassa saatavia, ovat alkujaan Pohjois-Kreikan Thessalonikista kotoisin oleva bougatsa ja maan keskiosissa syntynyt galatopita. Bougatsa on täytetty paksulla jumalaisella vaniljatäytteellä, ja sen päälle sirotellaan perinteisesti pölysokeria sekä kanelia. Galatopita tai galaktoboureko, taas omaa ruhtinaallisen kerroksen maidosta, kananmunista ja sokerista keitettyä täytettä, ja se on myös uunista oton jälkeen kylvetetty siirapissa. Se saattaa olla monelle suomalaiselle liian makea siirappisen luonteensa vuoksi.

Perinteisesti piiraat valmistetaan fillo-taikinasta kaulituilla ohuilla taikinalevyillä, joiden sisään suolainen tai makea täyte piilotetaan. Siinä missä ennen vanhaan kaikki perheenäidit valmistivat kyseisen taikinan itse, saa sitä nykyään laiskojen onneksi jokaisesta kreikkalaisesta pikkukaupastakin.  Fillo-taikinan lisäksi saatat törmätä kourou-taikinasta tehtyyn piiraaseen. Jälkimmäistä käytetään etenkin feta-juustopiiraan loihtimiseen, ja sen päällä on usein myös seesaminsiemeniä.

[ad#ga-200×200]

Kuten arvaat, piiraat piilottavat sisälleen maukkaan täytteensä lisäksi myös suhteellisen paljon kaloreita. Kalorimäärä riippuu luonnollisesti niin täytteestä kuin taikinastakin. Fillo-taikina ei itsessään sisällä juurikaan rasvaa, lehtotaikina kylläkin, mutta taikinalevyt sivellään yksi kerrallaan öljyllä. Öljy on tosin terveellistä oliiviöljyä, mutta sen kalorimäärä on valitettavasti sama kuin voin. Piiraat eivät siis sovellu laihduttajien päivittäiselle menulle, satunnaiseksi välipalaksi tai pääruokalajiksi todella runsaan salaatin seurana kylläkin. Vaikka pinaattipiiras kuulostaa aina kevyemmältä vaihtoehdolta, ei se välttämättä pidä paikkaansa, sillä leipurisetä on saattanut lorauttaa pinaatin sekaan aimo annoksen oliiviöljyä. Etenkin pinaattipiirakka on useissa perheissä ainut tapa saada jälkikasvu syömään kyseistä Kippari-Kallen ”rautapommia”.

Piiraat ovat edullinen ja täyttävä vaihtoehto pikaruokaa kaipaavalle tai laihan lomakukkaron kanssa matkaaville. Jo yhden piiraan voimin selviää pitkään ja niitä on myös saatavilla aivan kaikkialla, jopa pikkukylissä. Hinnat vaihtelevat maan kolkalta toiselle, turistialueilla ne luonnollisesti ovat hieman tyyriimpiä. Normaalisti voit varautua maksamaan 1,10 – 1,60 €, luksuspiiraasta jopa euron enemmän. Piiras on kuitenkin aina hintansa väärtti.


Kommentit

Kreikkalaiset piiraat — 1 kommentti

  1. Olen lähdössä pitkälle viikonloppureissulle Ateenaan parin viikon kuluttua, ja noista piirakoista luettuani mietiskelin, etten ole koskaan Kreikan matkallani vielä törmännyt perunapiiraaseen. Onko niitä kuinka helpolla saatavilla? Ainakaan lomasaarilla en sellaiseen ole päässyt tutustumaan ja luulisi Ateenassa valikoiman olevan runsaampaa, kun siellä asuu suurin osa kreikkalaisistakin. Eli saako kaikkialta vai osaako joku neuvoa tiettyä paikkaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>