Ruokailu Ateenassa

Koska Ateena on viimeisten vuosikymmenien saatossa kerännyt helmoihinsa kansalaisia eri puolilta maata ja maailmaa, on sen ravintoloitten monipuolisuus sen mukainen. Ateenassa voit nauttia niin perinteistä kreikkalaista ruokaa kuin kiinalaista, thaimaalaista, italialaista, espanjalaista, meksikolaista kuin chileläistä tai pohjoismaalaista. Lue tarkemmin kreikkalaisesta ruokakulttuurista ja sen tarjoamista vaihtoehdoista Ruoka ja juoma” -sivuiltamme.

Edullista aamupalaa kaipaavat helleenit turvautuvat tavallisesti joko koulouriin tai piiraaseen. Koulouri on seesaminsiemenillä kuorrutettu tuore leipärinkeli, joka voi nykyään olla jopa täytetty. Piiraita puolestaan löytyy jokaiseen makuun, kuuluisat juusto- ja pinaattipiiraat mukaan lukien. Kumpiakin on tarjolla lähes jokaisesta kadunkulmasta löytyvästä leipomosta tai pikkupuodista.

Jos kaipaat edullista lounasta tai iltapalaa, turvaudu kreikkalaisten rakastamaan souvlakiin pitalla. Se on sekä täyttävä, monipuolinen että edullinen vaihtoehto hampurilaisbaarien tarjonnalle, ja tutkitusti terveellisempikin. Alle 2 €:lla saat useimmiten vatsasi täyteen makuhermoja hyväilevää herkullista välipalaa. Tarjolla on tavallisesti niin porsaasta kuin kanasta valmistettua pita-leipään käärittyä lihaa tomaatilla, sipulilla, tzatzikilla ja jopa paistinperunoilla. Myös kreikkalainen salaatti leivän kera riittää useille vähäruokaisille. Huomaa, että monet kahvilta tarjoilevat voileipiä, piiraita ja muuta välipalaksi tai kevyeksi lounaaksi sopivaa.

Kreikkalainen kahvi oli pitkään vain kuumana nautittua suodattamatonta, mutta sen rinnalle on kohonnut helleenien vuoden 1957 keksintö, frappé: jäiden kera nautittu virkistävän kylmä pikakahvijuoma, jota paikalliset imeskelevät antaumuksella vuoden ympäri. Tyypillisellä kreikkalaisella onkin tavallisesti toisessa kädessä savuke ja toisessa frappé!

Parhaat ruokapaikat löytyvät tavallisesti hieman tunnetuimpien ”turistipolkujen” ulkopuolelta, eli sieltä, missä paikallisetkin käyvät syömässä. Suuntaa siis sinäkin kreikkalaisten perässä, sillä he eivät suostu maksamaan ala-arvoisesta laadusta. Plakan alueen ravintolat ovat kuitenkin useimmiten korkealaatuisia ja esimerkiksi aivan Akropoliin alapuolella pääset nauttimaan illallisesi Parthenonia ihaillen, ja toisinaan elävän musiikin säestyksellä. Monastirakin läheisyyden lukuisat ravintolat keskittyvät luonnollisesti juuri turistien suosimiin ruokalajeihin, eli mousakaan, gemistaan, tzatzikiin, keftedes- lihapulliin, pastitsioon, kalamarakiin jne. Jos haluat maistaa jotakin harvinaisempaa, syrjäisemmät tavernat ovat valintasi.

Kreikkalaiset viinit tekevät luonnollisesti seuraa aterialle, ja usein kannattaa kokeilla pullotetun viinin asemasta talon ”omaa” viiniä, jota myydään nimellä ”χύμα”. Se on poikkeuksetta huomattavasti edullisempaa mutta silti maukasta. Vaihtoehtoina ovat kreikkalaisoluet, kuten lähes kaikkialta saatavat Alfa, Mythos tai Fix, joita kehutaan laadusta. Ouzo ja tsipuoro ovat tavallisesti pikkupurtavan seuralaisia.

Ateenassa jokainen voi siis syödä ja juoda oman kukkaronsa sallimissa rajoissa. Kahvilat ja pikkupuodit ovat auki aamuvarhaisesta iltamyöhään ja ravintoloita löytyy edullisista aina 5-tähden kansainvälisesti palkittuihin.

 

 


Kommentit

Ateena, ruoka — 8 kommenttia

  1. Itse olin Ateenassa muutama viikko sitten ja voin suositella aivan Akropoliin alapuolella sijaitsevan Mnisikleous-kadun loppupään tavernoita. Katu erkaantuu aivan Ermoun viereiseltä Mitropoleos-kadulta, Syntagmalta päin tullessa heti suuren aukion jälkeen. Aivan pikkuisen kujan päässä olevien rappusten kummaltakin puolelta löytyy ihania tavernoita, joiden kattoterassilta on suora näköala viereiselle Parthenonin temppelille. Iltavalaistuksess Akropolis on huikean kaunis katsella, samalla kun nautit maan kuuluisista ruoista. Tosin pahimman turistisesongin aikaan sinne kannattaa mennä jo suhteellisen aikaisin, eli ennen kello 9, jotta ehtii varmasti saamaan haluamansa aterian. Hinnat on yllättävän inhimilliset, kun ottaa huomioon rauhallisen miljöön ja näkymät! Itse saimme aterian päälle ilmaiset ouzot.

  2. Ateenassa ei tosiaankaan tarvitse olla nälkäisenä! Jokaisesta kadunkulmasta voi nimittäin ostaa jotain suuhunpantavaa. Ja valinnanvaraa on huimasti pikaruokana myytävistä monista piirakoista voileipiin, souvlakeihin ja hampurilaisiin tai pizzaan. On todella ihanaa, kun voi aina nälän huikaistessa vatsaa napata itselleen jotain hullunhalpaa purtavaa, eikä tarvitse sitä varten istua ravintolaan. Ja Ateenassa muonaa löytyy koko vuorokauden, aina aamuvarhaisesta yön tunteihin, aivan toisin kuin kotimaassa, jossa maukasta purtavaa saa usein etsiä toden teolla, ja silloinki se saattaa olla mautonta ja kylmää.

  3. Itse en pidä suhteellisen raskaista piiraista, joten aloitan aamuni Kreikan lomalla tavallisimmin ihanalla seesamipäällisellä koulourilla. Ne ovat taatusti aamulla tuoreitakin tuoreampia, sillä Kreikassa eilisen leipää jne. ei myydä leipomoissa. Sen seuraksi mehua, juustoa tai vaikka kylmää kaakaota, ja johan on maukasta! Samoja kouloureja on saatavila jokaisella Kreikan kulmalla ja saarella, joten kokeilkaa ihmeessä.

  4. Jos sokerihammasta alkaa kolottaa, etsikää käsiinne Papagallino-ketjuun kuuluva konditoria. Aivan uskomaton valikoima suussa sulavia herkkuja jokaiseen makuun. Itse olen perehtynyt Ateenan leivonnaispuoleen jo vuosien aikana tehdyillä matkoilla, koska olen kondiittori. Lähes joka lähiön konditorioissa olen siis vieraillut ja maistellut niiden tarjontaa. Vaikka pikkumyymälöissäkin voi toisinaan löytää aikamoisia aarteita, Papagallinon koko valikoima on erittäin laadukas ja myytävät tuotteet taatusti tuoreita. Omia suosikkejani ovat olleet mm. suklaakuorrutteiset appelsiiniviipaleet, joita olen itsekin alkanut valmistaa. Esimerkiksi Ilionin alueella, osoitteessa Leoforos Priamou 117, on ketjun konditoria-kahvila,jossa voi kaikessa rauhassa istuskella ja tilata näytteitä pöytään.

  5. Itse olen suklaaseen hurahtanut ja tietysti Ateenassa loppukesällä lomaillessa päätin etsiä käsiini kaupungin parhaan suklaamestan. Monessa paikassa kävinkin maistelemassa, kunnes sitten tärppäsi ja kohdalle osui se mielestäni paras. Kyseessä on muutakin kuin sulkaaunelmia tarjoava Serbetospito (Σερμπετόσπιτο), jossa sen omistaja ja herkkuja taikova Nansi tarjoaa mitä erilaisimpia makupaloja itämaisista siirappisista aina noihin suklaisiin erikoisuuksiin. Serbetospito löytyy osoitteesta Plateia Iroon 3 (Πλ. Ηρώων 3) suositulta Psirrin alueelta, aivan historiallisen Ateenan keskustassa. Sinne on siis vaivatonta pistäytyä tauolle nähtävyyksien katselun lomassa.

  6. Ateenan keskustan parhaimpiin ravintola-kahviloihin lukeutuu omasta mielestäni aivan Akropoliksen juurella oleva Athinaion Politeia eli Αθηναίων Πολιτεία. Se löytyy läheltä Thiseionin metroasemaa, rauhallisen kadun varrelta. Ravintolan puolella voi nauttia ihania välimeren makuja ja kahvilassa puolestaan kaikkea oluista cocktaileihin. Paikkaa käytetään kuulema usein tapahtumien pitoon, sillä se omaa erikokoisia salejakin. Tunnelmaltaan Athinaion Politeia on romanttinen ja rauhallinen ja sopii mainiosti illanviettoon.

  7. Ihastuin ikihyviksi viinitarjontaan ihan pienissäkin baareissa, joissa jumalten juomaa saa laseittain ja tavallisesti tarjolla on niin valkoista, punaista kuin roseeta. Siihen vielä lisäksi useiden paikkojen listoilla olevat puolimakeat. Yllätyksekseni laadukkaan viinilasillisen hinta ei ole lainkaan sen korkeampi kuin esimerkiksi espressokahvin! Ruoan seuraksi kannattaa siis tilata lasillinen ja samoin iltaa istuessa esimerkiksi kansainvälisten olutmerkkien sijaan, niitähän saa litkittyä helpolla kotimaassakin. Kreikkalaisia viinejä taas Suomessa ei valitettavasti ole tarjolla kovinkaan montaa, vaikka ne kansainvälisesti lukeutuvatkin monien merkkien kohdalla aivan kärkikaartiin ja ovat saaneet useita palkintoja. Etenkin Samos ja SAntorini tuottavat maineikkaita viinejä, Alkolle vaan tiedoksi!!

  8. Ihanaa tuo ruokapaikkojen runsaus Ateenassa ja muuallakin Kreikassa! on mukavaa, kun pientä välipalaakin löytyy kaikkialta lähes ympäri vuorokauden ja voi ostella kävellessä jotain napsittavaa ja juotavaa mukaan, erilaisista kahveista piirakoihin, voileipiin, pitaleipiin ja monenlaisiin herkkuihin. Kaikki on myös edullista, etenkin jollei istu pöytään vaan ottaa mukaansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>