RUOKAILU

Kosilla, kuten muuallakin Kreikassa, kannattaa tutustua paikallisiin kulinaarisiin erikoisuuksiin, joita ihastuttavalta saarelta löytyy jokaiseen makuun. Niin suolaisten kuin makeiden ystävät tulevat yllättymään iloisesti, ja suupalat voit huuhdella alas saaren omilla juomilla. Paikalliset leipomot, konditoriat ja tavernat osaavat kertoa tarkemmin myymistään erikoisuuksista, mutta etsi niistä erityisesti seuraavia:

Punainen juusto eli Possa-juusto (κόκκινο τυρί, κρασοτυρί tai τυρί πόσσα) on vuohenjuustoa, joka kypsyy vuoriyrteillä maustetussa punaviinin sakassa.

Várvara (βάρβαρα) on keitettyä vehnää, rusinoita ja viikunaa, joka maustetaan sokerilla, kanelilla, ruusuvedellä ja saksanpähkinällä. Várvaraa valmistettiin perinteisenä herkkuna Pyhän Várvaran – joka suojelee lapsia sairauksilta – päiväksi, jota juhlitaan 4. joulukuuta. Tapana oli jakaa várvaraa kolmeen eri taloon.

Kusáfi (κουσάφι) on puolestaan maustetussa vedessä keitettyjä rusinoita.

Xísmata (ξύσματα) on vehnäleipä, jonka taikinaan lisätään vaivaamisen aikana raastettua mizíthra-juustoa ja yrttejä.

Katiméria (κατιμέρια) on suussa sulava kierteinen juustopiirakka, jonka täytteenä käytetään suolaista misíthra-juustoa. Piirakka uppopaistetaan ja tarjoillaan sitten hunajan ja kanelin kera.

Pittarídia (πιτταρίδια) on kosilainen makaroni, joka keitetään suolaveden asemasta lihaliemessä.

Evraikó (εβραιικό) valmistetaan sipulista, tomaatista, kananmunista ja mausteista. Sipulit kuullotetaan, sitten lisätään paloitellut tomaatit ja mausteet. Kastikkeen muhittua noin 30 minuuttia joukkoon lisätään kananmunat ja keittämistä jatketaan vielä varttitunnin ajan.

Htapodokeftédes (χταποδοκεφτέδες) ovat eksoottisia pyöryköitä, jotka valmistetaan keitetystä ja sen jälkeen hienonnetusta mustekalasta, sipulista, viinietikasta, kananmunasta, korppujauhoista ja mausteista. Ne ovat uppopaiston jäljiltä rapeita ja erityisen maukkaita.

Gaelópita (γαελόπιτα) on varsin herkullista, vaikka sen resepti saattaakin vaikuttaa oudolta. Tomaatilla, sipulilla ja mintulla terästettyyn taikinaan nimittäin lisätään pienten atherína-kalojen palasia, ja outoudesta paistellaan pyöryköitä.

Salamúra (σαλαμούρα) on porsaanlihaa sipulilla höystettynä.

[ad#ga-250×250]

Glikó tomatáki (γλυκό τοματάκι) on suomalaisille todella erikoinen herkku, sillä se on siirapissa säilöttyä tomaattia, jossa tuoksuvat ja maistuvat mastíha sekä neilikka.

Baklavás (μπακλαβάς) on Lähi-Idän puolelta saapunut erikoisuus, josta Kos on kuuluisa, vaikka samaa herkkua on toki saatavilla kaikkialla Kreikassa. Kuten Kreikka-osion Ruoka ja Juoma-sivuilla kerroin, baklavá on fillotaikinasta ja pähkinärouheesta vuorottelemalla vuokaan koottu leivonnainen, joka kypsentämisen jälkeen kirjaimellisesti hukutetaan inkiväärin ja sitruunantuoksuiseen, makeaan siirappiin. Siirappi imeytyy ja tuloksena on rapea mutta suomalaiseen makuun usein aivan liian makea leivonnainen.

Kavelláda (κανελλάδα) on eräillä Egeanmeren saarilla valmistettavaa virvoitusjuomaa, joka keitetään vedestä, sokerista ja kanelista. Saatava siirappimainen neste pullotetaan ja tarjoiluhetkellä siihen lisätään vettä, ja kesällä kourallinen jääpaloja. Talvella kanelládasta saa ihanan tuoksuvan ja lämmittävän juoman lisäämällä keitettyä vettä.

Sumáda (σουμάδα) on niin ikään paikallinen virvoitusjuomatiiviste, jossa maistuvat ja tuoksuvat manteli ja sitruuna. Juomaa tarjoillaan paikallisissa häissä, mutta kesällä siitä saa raikkaan juoman kylmän veden ja jäiden kera. Talvella sitä voi lisätä kiehuvaan veteen. Sumádaa käytetään myös alkoholijuomiin, kuten votkaan, sekoitettuna.


Kommentit

Kos, ruokailu — 2 kommenttia

  1. Kosilla on mainioita ruokapaikkoja jokaiseen makuun ja eri hintaluokissa. Omia suosikkejani olivat viime reissulla tutuiksi tulleet Oromedon, Ziassa, ja Sunset Kos-kaupungin liepeillä. Ne sopivat perinteistä kreikkalaista menua etsiville ja arvostaville, ja valikoima on todella runsas. Kummassakin tavernassa saimme kiitettävää palvelua ja ateriat oli herkullisia, eikä edes liian kalliita. Oromedonissa ihastuin ikihyviksi paikalliseen kasvispiirakkaan ja vuohenlihapataan.

  2. Possa-juusto vei sydämeni jo ekalla maistelukerralla! Olen vannoutunut juustojen ystävä ja jokaisessa matkakohteessa nuohoan kaikki erikoisputiikit etsien paikallisia erikoisuuksia. Kosilla yllätys oli ihana, kun sain maistaa tätä punaviinisakassa marinoitua juustoa, aivan ihastuttava aromi ja silti suhteellisen mieto maku. Sanomattakin selvää, että matkalaukku täyttyi juustosta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>