MUSEOT

Vaikka Kos ei ole maailmalla järin tunnettu historiallisista löydöksistään, kannattaa saarella lomaillessa varata aikaa sen museoihin tutustumiseen. Museoita ei ole montaa, mutta niiden kokoelmat ovat sitäkin mielenkiintoisempia.

Arkeologinen museo sijaitsee Kos-kaupungin keskustassa, Eleftherias-aukiolla. Neoklassinen museo avattiin italialaisvallan aikana 1930-luvulla, suojaamaan vuonna 1933 tapahtuneen tuhoisan maanjäristyksen jäljiltä suoritettujen kaivausten löydöksiä. Kokoelmat esittelevät saaren, sekä lähisaarten, historiaa tuhansien vuosien ajalta. Museon valoisissa tiloissa voit ihailla muinaisia patsaita, mosaiikkeja, keramiikkaa sekä Odeonin, Dionysoksen alttarin ja Casa Romanan löydöksiä.  Kuuluisia nähtävyyksiä ovat Heran päätä esittävä valtava veistos, Hippokrateen ja Aleksanteri Suuren patsaat, Casa Romanan seiniä koristanut kerrassaan upea meriaiheinen mosaiikki, kolikot sekä Aspri Petra -luolasta eli Valkoisesta kiviluolasta löytyneet metalli- ja keramiikkaesineet. Myös värikäs mosaiikki, jonka aiheena on Asklepiuksen saapuminen Kosille, on niin hyvin säilynyt, että voisit hyvinkin luulla sitä äskettäin valmistetuksi.

Puhelinnumero: +30 22420 28326

Hippokrateen museoalue eli Hippokrateen puutarhan kulttuurikeskus, vihreän puutarhan ympäröimänä, esittelee Hippokrateen säätiön historiaa, ja toimii samalla myös tutkimuskeskuksena. Mastiharissa sijaitsevista museorakennuksista toinen on itse asiassa jo sinällään nähtävyys, sillä se on sisustustaan myöten tarkka kopio 5.vuosisadan eaa asumuksesta! Museoalueella koet astuneesi aimo harppauksen ajassa taaksepäin, sillä puutarhasta löytyy lisäksi muinaisen 100 katsojalle tarkoitetun amfiteatterin kopio, jossa järjestetään usein erilaisia kulttuuritapahtumia. Museon kokoelmiin kuuluu lukuisia patsaita, lääketieteen isää nuorilla päivillä ja vanhuksena esittävät rintakuvat, vanhoja kirjallisia dokumentteja sekä Hippokratesta esittäviä hopea- ja pronssimetalleja. Tänään säätiö tutkii Hippokrateksen tieteellisiä menetelmiä ja niiden soveltuvuutta nykyisen lääketieteen avustajana. Puutarha on omiaan piknikkiä varten, ja museokaupasta voit ostaa matkamuistoksi jo Hippokrateen aikaan lääketieteessä käytettyjä yrttejä, käsintehtyjä saippuoita ja muita kauneustuotteita.

Sisäänpääsymaksu: aikuisilta 5 € ja lapsilta 3 €.

Puhelinnumero: +30 22420 59294

[ad#ga-250×250]

Kansantaiteen museo löytyy sekä Kefaloksen että Antimahian kylistä – noin 40 kilometrin päässä Kosista. Antimahian museota kutsutaan myös Antimahian kivitaloksi, ja se on perinteinen kosilainen rakennus. Lähes kaikki museon esineistö on paikallisten lahjoittamaa ja kertoo saaren taloudesta, kulttuurista ja historiasta 1700-luvulta tähän päivään asti. Pääpaino on maalaiselämän esittelyssä, kokoelmiin kuuluu suuri määrä työkaluja, ja seinillä voit nähdä ihastuttavia kirjontatöitä, silkkejä ja kudottuja tapetteja. Pihapiirissä voit vierailla myös sikalassa ja kana-aitauksessa. Museon vierellä seisoo Papin tuulimylly, joka on Dodekanesian ainoa käytössä oleva tuulimylly. Kefaloksen museon, jota kutsutaan lempinimellä Hani, tiloissa esitellään kansanperinteen lisäksi usein myös kosilaisten nykytaiteilijoiden töitä, kuten veistoksia ja maalauksia.

Merimuseo löytyy Kardamenan kylästä. Vuonna 2002 avatun museon pienissä tiloissa voit luoda pikaisen silmäyksen Kosin meriaiheiseen historiaan ja perinteeseen.

Komentaja Francesco Sansin ritariasunto vuodelta 1514, sijaitsee pääkaupungin Miaouli-kadulla. Se on rakennettu keskiaikaisen kaupunginosan muurien sisäpuolelle aikaan, jolloin Johanniittain ritarikunta hallitsi saarta. Ritariasunto on majesteettisen kaunis, ja sen ulkoseinällä ovat näkyvillä ritarikunnan silloisen suurmestari Fabrizio Del Carretton ja komentaja Francesco Sansin vaakunat. Turkkilaiset muunsivat rakennuksen aikoinaan kahvilaksi, ja vuoden 1933 maanjäristyksen vaurioittaman talon peruskorjasivat italialaiset. Saaren tulli toimi sen jälkeen tiloissa, ja nykyään toinen puoli rakennusta palvelee arkeologisena kirjastona ja näyttelykeskuksena ja toinen puoli kokoushuoneena.

 

 


Kommentit

Kos, museot — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>