SAAPUMINEN JA LIIKKUMINEN

Jos olet päättänyt nähdä omin silmin Kreetan historialliset ihmeet, upeat vuoristoiset maisemat, kauniit rannat ja nauttia maailmankuulusta kreetalaisesta ruoasta, voit valita joko näppärän valmismatkan tai räätälöidä matkapakettisi aivan itse.

Pakettimatkoja Kreetalle järjestävät useat matkatoimistot. Apollomatkat palvelee 12 kohdetta mytologian saarella, Aurinkomatkat viittä, Finnmatkat kuutta, Kreikanmatkat 11, Lomamatkat kahta ja Tjäreborg seitsemää. Lähes poikkeuksetta kohteet sijaitsevat saaren pohjoisosassa, jossa on Kreetan parhaat hiekkarannat.  Kaikilla yllämainituista on myynnissä myös Äkkilähtöjä, joilla voit saada lomaviikon jopa alle 200 €.  Apollomatkojen ja Kreikanmatkojen listoilta löytyy myös muutama rauhallinen kyläkohde, mikäli kaipaat lomallesi idyllisiä, aidosti kreetalaisia puitteita.

Mikäli olet seikkailijatyyppi, tai haluat majoittua lomallasi eri puolilla saarta, voit helpolla varata lennot ja hotellit. Lentojen osalta kannattaa ehdottomasti tutustua myös edellä mainittujen matkanjärjestäjien pelkkiin lentoihin, joita toisinaan löytyy edullisesti. Niitä on saatavilla niin Hanian kuin Iraklionin lentokentille, lentoajan ollessa noin 3 h 55 min. Mikäli lähtöpäivään on enää muutama päivä aikaa, voit löytää menopaluun suorilla lennoilla jopa alle 100 € (Apollomatkat, lähtö 4 – 5 päivän kuluttua).

  • Suoria lentoja, matkatoimistojen lisäksi, Suomesta Kreetalle tarjoaa vain Norwegian, joka lentää Hanian kentälle 3 h 55 minuutissa. Meno-paluulipun hinnaksi tulee parhaimmillaan noin 230 €.
  • Toinen vaihtoehto on lentää ensin Ateenaan ja sieltä sitten Kreetalle. Lennot tulevat täten kuitenkin huomattavasti kalliimmaksi, ja järjestely on mielekäs vain, mikäli tahdot viettää aikaa myös Ateenassa.
  • Kreetalle pääsee Ateenasta myös laivalla, mutta lento Ateenaan ja laivalippu Kreetalle on sekin suhteellisen kallis yhdistelmä, ja joudut viettämään laivalla useita tunteja yhteen suuntaan. Laivalippu maksaa edullisimmillaan Iraklioniin Anek Linesilla noin 35 €/ suunta (kesto 7 tuntia) ja Haniaan Anek Linesilla reilut 30 €/ suunta (kesto 9 tuntia).

 

KREETALLA LIIKKUMINEN

[ad#ga-300×250]

Kreeta on suuri saari, joka houkuttelee tutkimaan salojaan ja maisemiaan laajemmaltakin kuin vain oman hotellisi lähirannalta. Älä siis jumitu matkakohteeseesi, vaan lähde joko julkisten kulkuvälineiden tai vuokra-auton, tai mopon, kanssa retkeilemään eri puolille saarta. Kreetan keskiosa on vuoristoista, eteläosa taas rauhallisen idyllisten pikkukylien täplittämää. Siellä jos missä voit saada oikean käsityksen Kreetan perinteistä ja elämäntavasta. Muista myös, että paikalliset ovat aina enemmän kuin halukkaita kertomaan sinulle alueensa nähtävyyksistä, parhaista rannoista ja tavernoista.

Linja-autolla eli KTEL:illä (ΚΤΕΛ)pääset helposti ja edullisesti kulkemaan eri kaupunkien välejä, sekä niiden läheisyyden kyliin. Myös Kreetan etelärannikolle on yhteyksiä päivittäin. Kaupunkien sisäisestä liikenteestä huolehtivat erilliset paikallislinjat, ja useimmiten niiden bussit ovat sinisiä. Kreetan bussit ovat nykyään kaikki uusia ja niissä on poikkeuksetta ilmastointi, joten niiden käyttöä ei kannata karsastaa. Tarkat tiedot kolmesta suuresta kaupungista eli Haniasta, Rethymnoksesta ja Iraklionista lähtevistä vuoroista ja niiden reiteistä löytyvät jatkuvasti päivitettyinä englanninkielellä sivulta Kreetan KTEL. Samalta sivustolta näkyy myös pääbussiaseman sijainti kussakin kaupungissa. Jos esimerkiksi majoitut Haniassa, kannattaa Hanian lentokentältä kulkea kaupungin keskustaan linja-autolla, vuoroja on päivittäin noin tunnin välein ja lipun hinta on vain 2,30 € (kesto 30 minuuttia).

Vuokra-auto on paras tapa tutustua saareen, jos olet perheen kanssa liikkeellä. Se tarjoaa vapauden linja-autojen aikatauluista ja mahdollisuuden kuljettaa helpolla kaiken tarvitsemasi mukana. Ja tietysti pääsyn paikkoihin, jonne bussit eivät kulje. Autovuokraamoja on lukuisia kaikissa suuremmissa kaupungeissa ja turistikohteissa. Jos sinulla riittää seikkailumieltä, voit vuokrata auton esimerkiksi 3 päiväksi ja tehdä hotelliltasi kolme eri päiväretkeä eri puolille saarta. Keskimääräinen autonvuokra sesonkiaikaan lienee noin 36 €/ päivä tai noin 100 €/ 3 vuorokautta, ja saat auton usein jopa hotellillesi toimitettuna. Katso esimerkiksi KERA toursin sivulta. Historiallisesti merkittävimmät nähtävyydet keskittyvät Iraklionin läänin alueelle, mutta joka puolelta saarta löytyy muinaisia raunioita ja mytologiaan liittyviä paikkoja, sekä kauniita rantoja. Koska olet erityisen vuoristoisessa maastossa, muista varoa mutkaisilla teillä, joilla et koskaan tiedä, mitä seuraavan mutkan takana odottaa… kenties lauma vuohia tai parkkeerattu auto. Aja rauhallisesti, jotta ehdit nauttia maisemistakin ja käytä alamäissä lisäksi pientä vaihdetta, jottet polta jarruja turhaan etkä kuumenna moottoria. Voit tarvita niitä yllättäen.  Tutustu ennen auton, tai mopon, rattiin tarttumista Kreikan liikennekulttuuriin sen omalla sivulla.


Kommentit

Kreeta, liikkuminen — 1 kommentti

  1. Kreetalla koin tänä vuonna upean yllätyksen, kun lähdin Irakleionista bussilla Knossokselle sen mahtavaa rauniokaupunkia ja linnaan ihailemaan. Olin varannut matkalukemista mukaan, jotta saisin ajan kulumaan, mutta sitten huomasin, että vieressä istuva etsiskeli Knossoksesta tietoa netin kautta. Udeltuani häneltä, miten se oli mahdollista, saksalaisnuorukainen kertoi, että nykyään kaikissa Kreetan kaukoreittejä ajavissa linja-autoissa on ilmainen Wi-Fi! Arvaatte varmaan mikä riemu siitä koitti, kun saatoin syventyä kirjan sijaan netissä surffailuun. Aika luonnollisesti lensi siivillä, ja perille Knossokseen päästiin oikeastaan liiankin nopeasti. Loistava lisä edulliselle bussilipulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>