Bysanttilainen ja kristillinen museo

Ateenan bysanttilainen ja kristillinen museo lukeutuu alallaan maailman tärkeimpiin ja maineikkaimpiin. Se esittelee bysanttilaista kulttuuria, taidetta ja elämää vuosilta 200 – 1900 jaa. Museon kokoelma käsittää noin 25 000 esinettä, jotka ovat peräisin lähinnä kreikkalaisen maailman, Vähän-Aasian ja Balkanin alueilta.

Museo on paitsi rikas esineistöltään myös äärettömän monipuolinen. Sinua odottavat 11 eri kokoelmaa, ja niiden ainutlaatuiset kappaleet. Veistoksia on noin 2 000, ja yksi loistokkaimmista lienee marmorinen veistos myyttisten eläinten ympäröimänä lyyraa soittavasta Orfeuksesta. Ikonit olivat bysanttilaisuuden sydän, ja 3 000 kauniin ikonin joukosta erottuu mosaiikkimenetelmällä luotu ΘεοτόκοςΓλυκοφιλούσα, eli Kristus-lasta pitelevä Neitsyt Maria. Keramiikan osastolta mainitkaamme 1400-luvun monivärinen ja kuvitettu keramiikkakuppi, ja kankaiden osalta arkkipiispan kultalangalla kuvitettu hiippa. Myös seinämaalaukset, pientavarat, käsikirjoitukset, taulut, jäljennökset ja mosaiikit löytyvät saman katon alta.

Museon tiloissa toimii luonnollisesti museokauppa sekä museopuutarhassa toimiva viehättävä kahvila-ravintola Ilissia.

Museo sijaitsee osoitteessa Vasilis Sofias 22, ja lähin metroasema on Evangelismos (linja 3), mutta Syntagmaltakaan ei ole kuin varttitunnin kävelymatka. Museo on avoinna päivittäin kello 8 – 20. Aikuisten lippu maksaa 4 €, yli 65-vuotiaiden 2 €, opiskelijat ja alle 18-vuotiaat pääsevät tännekin ilmaiseksi. Voimassa on myös yhteislippu esimerkiksi Kansallisen arkeologisen museon kanssa.


Kommentit

Ateena, Bysanttilainen ja kristillinen museo — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>