TAKSI – TUNNE OIKEUTESI JA HINNAT

Koska etenkin turistit usein joutuvat taksikuskien liikaveloituksen uhreiksi, kokosin sinulle pienen oppaan taksilla matkustamisesta ja maksuista. Sinulla on eräitä lain sanelemia oikeuksia, joista kannattaa pitää kiinni, vaikka taksikuski itse ”näyttää” asian unohtaneen.

Taksin saat Kreikassa kahdella tapaa: tilaamalla ja suoraan tieltä viittomalla. Tilattavasta taksista, Radio Taxi, joudut maksamaan 0 – 6,15 € enemmän, riippuen siitä tarvitsetko sen saman tien vai myöhemmin tiettyyn kellonaikaan. Jos viittoilet taksia kadulla, sano ensin kuljettajalle, minne olet matkalla, jonka jälkeen hän käytännössä joko kehottaa sinua astumaan sisään tai jatkaa matkaansa. Äläkä viittoile vaarallisella paikalla, kuten liikennevaloissa. Kuski saattaa ottaa kyytiin myös muita matkustajia matkan varrelta, tosin hänen tulee kysyä sinulta ensin lupa siihen – käytännössä hän ei tosin sitä kuitenkaan tee. Muistathan, että taksista on aina turvallisinta poistua oikealta, jottei kukaan aja päällesi.

Taksimittari. Kaikissa takseissa on toki mittari, mutta viimeisimpien tarkastusten mukaan, Ateenan keskustassa jopa puolta mittareista on käsitelty. Voimaantulevan lakiuudistuksen myötä näpelöinti tulee kuskille/ omistajalle kalliiksi; sakkoa ropsahtaa 5 000 € ja vankeutta jopa 3 kuukautta. Vaikket voi tietää onko juuri sinun taksisi mittari aito, voit kuitenkin hieman seurata mitä se näyttää. Kuskin tulee laittaa mittari päälle vasta sinun siihen astuttuasi. Päiväsaikaan sinun tulee nähdä mittarissa luku 1 ja yöaikaan (00 – 5) luku 2, joka laskee tuplaveloitusta.

Useimmilla saarilla, pikkukaupungeissa ja kylissä toimivat taksit osaavat kertoa tarkan veloituksen kohteeseesi jo ennen matkaa, joten kysy hintaa – se saattaa myös olla kirjoitettuna kirjallisella listalla taksissa.

Sinun oikeutesi ja kuskin velvollisuudet lyhyesti:

  • Jos taksi on vapaa, katolla olevan taksi-kyltin tulee olla valaistu pimeällä.
  • Jollet ole humalassa, huumeiden vaikutuksen alaisena tai muuten sekava, kuski on aina velvollinen palvelemaan sinua. Käytännössä kadulta viitotut taksit eivät läheskään aina suostu ottamaan sinua kyytiin.
  • Taksimittari tulee laittaa päälle vasta, kun astut taksiin.
  • Taksimittarissa tulee näkyä luku 1 päivällä ja luku 2 yöaikaan, välillä 00 – 5.
  • Kuski ei saa ottaa muita kyytiin matkan varrelta ilman sinun lupaasi.
  • Kuski ei saa polttaa, avata ikkunoita tai radiota ilman lupaasi.
  • Kuski on velvollinen antamaan sinulle kuitin, jossa näkyvät kokonaisveloitus, ajoneuvon rekisterinumero, taksin tunnusnumero ja kuljettajan nimi.
  • Kuski on velvollinen viemään sinut kohteeseesi lyhyintä reittiä, jota sinä itse et luonnollisesti voi tietää – paitsi jos olet sen jo etukäteen kartalta katsonut ja pystyt seuraamaan matkaa. Sinulla on kuitenkin oikeus pyytää kuljetusta mitä tahansa haluamaasi reittiä pitkin.

 

VELOITUKSET, jotka ovat voimassa kesällä 2015:

(voimassa 20/7/2015- päivitetty 20/7/2015) VELOITUS
(
euroina)
ALV
YHTEENSÄ
(
euroina)
Pohjamaksu 1,05 +23 % 1,29
Maksukoodi 1 (päivä) 0,60 +23 % 0,74
Maksukoodi 2 (yö) 1.05 +23 % 1,29
Tuntiveloitus 9,60 +23 % 11,81
Radio Taxi (puhelinvaraus) 1,70 +23 % 1,92
Radio Taxi (nouto sovittuna aikana) vähintään 3,00 +23 % 3,39
Radio taxi (nouto sovittuna aikana) enintään 5,00 +23 % 6,15
Ateenan lentosasemalle/ lentoasemalta 3,40 +23 % 4,18
Thessalonikin lentoasemalle/ lentoasemalta 2,80 +23 % 3,44
Kaikki muut lentoasemat 2,30 +23 % 2,83
Satamista, rautatieasemilta ja bussiasemilta 0,95 +23 % 1,17
Yömaksu
(00:00 – 05:00)
1,05 +23 % 1,29
Yli 10 kg matkatavara 0,35 +23 % 0,43
Vähimmäisveloitus (Ateena – Thessaloniki) 2,80 +23 % 3,44
Vähimmäisveloitus
(muu Kreikka)
3,00 +23 % 3,69

Ateenan lentoasema – keskusta  35 € (päivätariffi 1, kello 5 – 24)HUOM! Uuttaa hintaa ei vielä ole lyöty lukkoon tälle matkalle.

Ateenan lentoasema – keskusta  50 € (yötariffi 2, kello 00 – 5) HUOM! Uutta hintaa ei vielä ole lyöty lukkoon tälle matkalle.

(Lähde: Taxi Greece -sivusto www.taxigreece.info, joka löytyy myös englanniksi)

 

Jos haluat tilata Radio Taxin, tiedustele numeroa/ numeroita hotellistasi. Jokaisen matkakohteen yhteydessä pyrin myös mainitsemaan paikallisen radio taksin puhelinnumeron. Niitä löytyy myös sivuston www.taxigreece.info alalaidan matkakohteiden sivuilta.


Kommentit

Taksi — 2 kommenttia

  1. Kiitos noista Ateenan takseja koskevista neuvoista. En valitettavastti ollut lukenut tietojanne ennen vastikään tekemääni Ateenan matkaa, enkä siten osannut vaatia oikeuksiani. Viittoilin taksin kadulta, mutta ensimmäinen pysähtynyt ei suostunut viemään haluamaani kohteeseen. Toinen taas sitten otti matkan varrelta kyytiin toisenkin matkustajan, joka kuulema oli menossa samaan suuntaan. Minulta hän ei kuitenkaan pyytänyt asiaan suostumusta. Mutta mitenkä käytännössä sitten pidän oikeuksistani kiinni, eli mitä teen, jos taksikuski totaisee, ettei ole menossa haluamaani suuntaan tai pysähtyy ottamaan toisenkin kyytiin?

  2. Tällä viikolla luin uutissivustolta, kuinka Ateenassa oli noin 30 taksikuskia jäänyt kiinni taksimittarin näpräämisestä. Hintaa on tietysti itse mahdotonta tietää, paitsi kiinteähintaisten matkojen, kuten lentoasema-keskusta välin kohdalla. Varovainen kannattaa siis olla, vaikka noita tarkastuksia Kreikassa tehdään taksikuskien ajokkien osalta kuulema suhteellisen usein, jotta turistit olisivat turvassa. Jos taksikuski aikoo ottaa toisenkin matkustajan väkipakolla kyytiin, voit käskeä häntä ajamaan lähimmälle poliisiasemalle tai varoittaa soittavasi poliisin numeroon… omalla kohdalla se ainakin tehosi loistavasti, eikä ottanut muita kyytiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>