AKTIVITEETIT

Vaikka Kreetan ällistyttävän historian jälkeensä jättämiin rauniokaupunkeihin ja museoihin tutustumista voi sinällään pitää aktiviteettina, tarjoaa mytologian verhoama saari paljon muutakin mielenkiintoista puuhaa päiviesi kuluksi.

Vesiurheilulajit kuuluvat merellisellä saarella luonnollisesti ohjelmistoon. Hiekkalinnojen rakentamisen ja uinnin ohella voit järjestäytyneillä rannoilla kokeilla muutakin mukavaa. Vesiskootterin saat varttitunniksi allesi noin 45 eurolla, purjelaudan tunniksi noin 25 eurolla, polkuveneellä eli pedalolla voit poljeskella 15 euron hintaan ja kanootilla pääset melomaan kympillä. Voit kiljua banaaniveneen tai donitsin kyydissä noin 15 eurolla. Jos haluat katsella maisemia korkeammalta, valitse nousuvarjokyyditys Kreetan rantoja ihaillaksesi. Jos kaipaat opetusta, sitäkin on monilla rannoilla tarjolla. Voit ottaa parin tunnin pikakurssin, tai suorittaa jopa 8 tunnin peruskurssin purjelautailussa. Snorkkelointi on Kreetalla suosittu ajanviete, koska saaren vedet kirkkaita ja etenkin etelärannikon kiviset meripohjat ovat merenelävien piilopaikkoja. Paras aika ihailla vedenalaista maailmaa on aamusta tai myöhään iltapäivällä, hieman ennen auringonlaskua. Eniten kaloja voit kohdata syys- ja lokakuun aikana, jolloin monet lajit siirtyvät lähemmäs rannikkoa suvun jatkoon. Sinun tulee kuitenkin muistaa varoa esimerkiksi terävähampaisia mureenoita, tuskaisen piston aiheuttavia skorpionikaloja ja louhikaloja. Snorkkelivälineitä ei vuokrata, joten tuo omat mukanasi. Suosittuja sukellus- ja snorkkelointipaikkoja ovat Dian ja Hrissin saaret, joille järjestetään venekuljetuksia Iraklionista ja Ierapetrasta päivittäin.

Merirosvolaivalla risteilyt ovat piraattiperinteenkin omaavan Kreetan vetonauloja. Jos haluat risteillä saaren rannikolla vanhan ajan merirosvolaivan kopiolla, voit valita esimerkiksi Rethymnonista lähtevän Barbarossa- tai Captain Hook -aluksen. Kolmen tunnin risteilyn aikana sinut tutustutetaan asianmukaisesti pukeutuneen miehistön avustuksella luoliin, joissa merten laittomat ennen piileskelivät ja voit uida retken aikana. Barbarossa purjehtii maanantaina, keskiviikkona, perjantaina ja lauantaina kello 12 Rethymnonin vanhasta venetsialaisesta satamasta.

Limnoupolis-vesipuisto sijaitsee vain 8 kilometriä Haniasta, aivan Variopetran kylän liepeillä. Vietä riemukas päivä koko perheen suosikkikohteessa, jossa on kaikenikäisille soveltuvia vesileikkejä. Päästä adrenaliini valloilleen Black Holessa (Musta aukko) eli 80 metrin kierteisessä vesitunnelissa, tai Free Fallissa (Vapaa pudotus), 55 metrin lähes pystysuora huima liuku veteen. Rauhoitu sen jälkeen Lazy Riverin eli Laiskan joen virrassa, anna poreiden hieroa itseäsi jacuzzissa, sammuta janosi kahvilassa tai ouzeriassa ja nälkäsi ravintolassa. Alle 3-vuotiaat ja perheen seniorit, eli yli 60-vuotiaat, pääsevät Limnoupoliin ilmaiseksi. 4 – 12 v. lapset 17 € ja aikuiset 23 €. Mikäli saavut paikalle kello 15 jälkeen, saat hinnoista reilun alennuksen. Limnoupolis eli Järvien kaupunki on auki huhtikuun ja lokakuun välillä, kello 10 – 18.

Watercity eli Vesikaupunki on Kreetan toinen vesipuisto. Se sijaitsee Iraklionin ja Hersonissoksen välillä. Koe veden keinutusta aaltoaltaan 1,5 metrin aallokossa, perheen pienimmille on omat pienet liukumäkensä ja altaansa. Nauti Kamikazen vauhdista, tunnelimäkien jännityksestä tai Turbo Gunin äkkikäänteitä tekevistä mäistä. Jos kaipaat rauhallisempaa menoa, voit kellua normaalissa altaassa, lipua Lazy Riverin virroilla tai ottaa aurinkoa nurmikolla. Leikkiessä jano ja nälkä yleensä yllättävät, ja Watercity tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia kummankin sammuttamiseen. Alueella toimii myös matkamuistomyymälä ja kauneussalonki. Sisäänpääsymaksu Watercityssä määräytyy lasten osalta heidän pituutensa mukaan: alle 90-senttiset pääsevät sisään ilmaiseksi, ja 91 – 140 senttiset 17 €. Sitä pidemmät joutuvat maksamaan aikuisten lipun eli 25 €. Jos varaat ja maksat liput ennen vesipuistossa vierailua, saat 15 % alennuksen. Vesikarkeloista voit nauttia päivittäin kello 10 – 18.30.

[ad#ga-250×250]

Meriakvaario Cretaquarium takaa koko perheelle iloa ja tietoa. Se löytyy 15 kilometriä Iraklionista ja 46 kilometriä Agios Nikolaoksesta.   Meriakvaarion tilat ovat täydellinen tapa viettää viileitä hetkiä ihaillen Välimeren harvinaisen runsasta merilajistoa, niin kasveja kuin eläimiä. Kokemus on erityisen nautinnollinen, koska akvaariot ovat valtavan kokoisia, ja tunnet olevasi meren syvyyksissä eriväristen ja kokoisten kalojen uiskennellessa ympärilläsi. Niin hait, meduusat kuin mureenat, merihevoset ja merikilpikonnat ovat ihailusi arvoisia. Akvaario kuuluu Thalassokosmoksen tutkimus- ja vapaa-ajan keskukselle. Cretaquarium on avoinna ympäri vuoden päivittäin seuraavasti: kesäaikaan (toukokuu- syyskuu) kello 9.30 – 21 ja muina kuukausina kello 9.30 – 17. Aikuisten lippu maksaa 9 €, 5 – 17 v. lasten & yli 65 v. 6 €, alle 5-vuotiaat ja yli 65 v pääsevät sisään ilmaiseksi (samoin kuin liikuntarajoitteiset ja heidän saattajansa).

Botanical Park sijaitsee 17 kilometriä Haniasta, Samarian rotkon suuntaan. Puisto sijaitsee vuoren rinteessä ja siihen kuuluu myös kaunis pieni lampi sekä eläintarha. Kasvilajien joukkoon kuuluu niin Kreetan paikallisia lajeja kuin muualta tuotuja. Voit vuorenrinteellä vaeltaessasi tutustua niin oliivipuihin, viikunoihin, ananaksiin kuin mangoihin tai eksoottisiin kukkiin. Polut ovat leveitä ja hyväkuntoisia, ja niiden varrella on runsaasti varjopaikkoja. Ja kävelyn aiheuttaman nälän saat parhaiten tyydytettyä puiston omassa tavernassa, joka leipoo jopa omat leipänsä. Lapset voivat ihmetellä omin silmin villisikojen, kukkojen, riikinkukkojen, vuohien, aasien ja strutsien arkea. Puisto on avoinna maaliskuun alusta marraskuun loppuun päivittäin kello 8.30 – 20.30. Sisäänpääsymaksu on 5 €, tosin alle 5-vuotiaat pääsevät sinne ilmaiseksi.

Viinitiloja on Kreetalla runsaasti, ja useat niistä sallivat vieraiden tutustua viininvalmistuksen saloihin ja maistella tilan valmiita tuotteita. Manousakis Winery perustettiin vuonna 1984, ja kaikki sen viinit ovat luomua. Tila toivottaa vieraat tervetulleiksi Hanian läänissä, Vatolakkos-kylän lähettyvillä. Sinun tulee kuitenkin varata etukäteen aika vierailullesi. Tila tarjoaa maisteltavaksi Nostos-viinejään. Douloufakis Winery löytyy Dafnes-kylästä, Iraklionin läheltä. Perhe viljelee kolmannessa polvessa rypäleitä ja valmistaa niistä itse luomuviiniä. Käy huumaantumassa perheen viinestä maanantaista lauantaihin kello 11 ja 14 välillä. Minos Cretan Wines S.A.Miliarakis Winery oli saaren ensimmäisen pullotetun viinin valmistaja vuonna 1952. Käy tutustumassa tilan korkealaatuisiin tuotteisiin huhtikuun ja lokakuun lopun välillä arkisin kello 9 – 16 ja lauantaisin 10.30 – 15. Muina kuukausina vierailusta on sovittava etukäteen. Useat muutkin saaren viinitilat sallivat vierailut, kysele lisätietoja hotelliltasi tai mistä tahansa paikallisesta kaupasta tai kahvilasta.

Vaellus on Kreetan matkailijoiden suosima aktiviteetti, ja sille löytyykin mitä erilaisimpia reittejä. Eräillä nähtävyyksillä sinulla on mahdollisuus patikointiin. Niihin kuuluvat muun muassa Samarian, Pefkin sekä Imbroksen näyttävät rotkot, jotka tarjoavat huimaavia näköaloja vuorenrinteiden rotkoissa. Reittejä löytyy sadoittain ympäri Kreetan vuoria ja laaksoja, voit etsiä mahdollisia kohteita esimerkiksi Kreetan vaellusreiteistä kertovalla sivulla, josta löytyy vaeltajien kuvauksia ja tarkkoja tietoja. Mytologian saarelle järjestetään myös erikseen vaellusmatkoja, niistä on esimerkkinä Suomessa toimivat TEMA ja MatkaPaletti, joista jälkimmäinen järjestää lisäksi pyöräily-, ratsastus-, tanssi-, ruokaperinne- ja taidemaalausmatkoja Kreetalle. Saarella sinua palvelee myös FYSIMERA, jonka toimintaa hoitavat Anna ja Olle. Voit lähteä heidän kanssaan päivävaellukselle 47 € hintaan, tai varata kokonaisen vaellusviikon 790 €/ henkilö (hintaan kuuluu majoitus, aamiaiset, patikointipäivien lounaat, taukokahvit, lentokenttäkuljetukset, suomen- ja ruotsinkielisen opastus jne.)

Retket lähisaarille ovat myös vaivan arvoisia. Valittavanasi on esimerkiksi Spinalonga eli entinen spitaalisten saari, Gramvousan autiosaari ja Santorini (katso sen omat sivut).

  • Spinalonga sijaitsee Lassithin läänissä, Eloundan lahdella. Saarella et enää tapaa spitaalisia, sillä siirtola suljettiin vuonna 1957. Sen vetonauloihin kuuluvat venetsialaisen linnoituksen rauniot ja kauniit mukulakivirannat, joiden matala vesiraja sopii koko perheelle. Myös spitaaliyhteiskunnan asumukset, leipomot jne. herättävät ajatuksia, ja ymmärrät yhteisön olleen jokseenkin omavarainen. Spinalonga esiintyy useissa kirjoissa, elokuvissa ja TV-sarjassa erikoisen historiansa ansiosta, niistä kuulusin lienee Victoria Hislopin ”The Island”.  Saarelle pääset useista satamista: Eloundasta (lähtöjä puolen tunnin välein), Plakan kylästä ja Agios Nikolaoksesta (lähtö aamulla). Lue lisää Spinalongasta sivulta Nähtävyydet Lassithi.

 

  • Gramvousa puolestaan sijaitsee Hanian läänissä, Länsi-Kreetalla. Itse asiassa saaria on kaksi: Imeri Gramvousa (Kesy Gramvousa) ja Agria Gramvousa (Villi Gramsvousa). Ne ovat kummatkin autioita, mutta lähinnä Imeri Gramvousalle järjestetään päivittäin venematkoja Kissamos Kastellin satamasta – matka kestää noin 45 minuuttia per suunta. ”Kesyn” Gramvousan nähtävyys on vanhan 1500-luvulla rakennetun venetsialaisen linnoituksen sekä paikallisten asumusten rippeet vuosisatojen takaa. Gramvousa oli Spinalongan ja Soudan lisäksi ainoa alue, joka ei joutunut ottomaanien käsiin ennen kuin vuonna 1691. Silloin eräs kapteeni de la Giocca vaihtoi Gramvousan ottomaaneille runsaskätisiä lahjuksia vastaan. 1820-luvulla joukko kreetalaisia onnistui saamaan linnoituksen haltuunsa, mutta saarelaiset joutuivat turvautumaan merirosvouteen säilyäkseen hengissä ottomaanien katkaistua kaiken kaupan saarelle.

 


Kommentit

Kreeta, aktiviteetit — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>