POSTIPALVELUT – ELTA (ΕΛΤΑ)

Kreikassa vieraillessasi muistat toivottavasti lähettää sukulaisille ja ystävillesi postikortit, joita he voivat ihailla vielä pimeinä talvipäivinä tai jopa vuosien jälkeen. Tai ehkä haluat postittaa osan tavaroistasi, sillä muuten joudut maksamaan lentoyhtiösi veloittaman harmittavan kalliin lisähinnan. Muista kuitenkin selvittää, kuinka paljon juuri sinun lentoyhtiösi veloittaa toisesta kirjattavasta matkatavarasta tai ylipainosta. Lentoyhtiöiden taksat nimittäin vaihtelevat suuresti. Siinä missä Norwegian veloittaa toisesta alle 20 kiloisesta matkatavarasta 11 € / 16 € per suunta (maksat sivustolla/ lentokentällä) ja ylipainosta 9 €/ kilo, saat Blue1:lla pulittaa toisesta matkatavarasta huimat 70 €. Käytännössä sinun kannattaa maksaa Norwegianin maksu toisesta matkatavarasta, ei ylipainosta ja Blue1:nin toisesta matkatavarasta, jos pakettisi painaisi yli 10 kiloa ykköspostina tai yli 12 kiloa kakkosluokassa. Muista myös, ettet voi postittaa nesteitä. Tuliaisjuomat joudut siis aina pakkaamaan matkatavaroihisi.

POSTIKORTIT – KIRJEET: KÁRTES – GRÁMMATA

Postimerkkejä eli grammatósima (γραμματόσημα) voit ostaa postitoimistosta ELTA – ΕΛΤΑ Hellenic Post

Kreikka-postitoimisto, jonka logossa komeilee jumalten sanansaattaja Hermes. Turistialueilla postimerkkejä myyvät usein myös kioskit ja pikkukaupat. Monissa postitoimistoissa joudut ottamaan vuoronumeron oven lähellä olevasta laitteesta, jonka jälkeen näet palveltavan numeron ja kyseisen tiskin numeron valotaululta. Marssi vuorollasi tiskille ja pyydä siis grammatósimo (monikossa grammatosíma). Lisää pyyntöösi apló (monikossa aplá), jos haluat lähettää kortin tai kirjeen normaalina postina ja sistiméno (monikossa sistiména), jos haluat lähettää sen kirjattuna. Kirjattu lähetys maksaa 2,50 € enemmän. Alle 20 gramman postikortin tai kirjeen lähetys maksaa Suomeen 0,78 €, alle 50 gramman 1,20 €. Saat merkit, jotka usein itse joudut liimaamaan kiinni ja kuitin maksusta, sekä mahdollisesta kirjatusta lähetyksestä. Jos ostat merkin/ merkit muualta kuin postista, etsi lähin keltainen metallilaatikko, jossa joko näkyy yllä oleva logo tai lukee POST tai ΕΛΤΑ. Normaali Suomeen menevä posti kuuluu keltaiseen laatikkoon, punainen laatikko palvelee Euroopan ulkopuolisia maita tai erikoislähetyksiä. Kirje saa painaa 2 kiloa.

Mikäli kirjeen tai kortin lähettämisestä on kulunut jo iät ja ajat, tarkista alla olevasta kuvasta, mihin kirjoitat vastaanottajan tiedot ja mihin omasi.

postikortti-malli-kreikka

ELTA myy lisäksi Prepaid-kuoria (Prepaid jia eksoterikó), joissa on jo valmiina postimerkki koko maailmaan painosta riippumatta. Esimerkiksi koko 11,4 x 22,9 cm maksaa 0,95 €, ja 16,2 x 22,9 cm maksaa 1,30 €.

Mikäli tarvitset pehmustetun kuoren, löytyy postista periaatteessa seuraavat koot (käytännössä useissa posteissa ei ole saatavilla ainakaan kaikkia kokoja, joten voit tiedustella niitä myös paperituotteita myyvistä kaupoista ΧΑΡΤΙΚΑ – toisinaan kirjakauppoja – nimellä enishiméno fákelo):

NIMIKE KOKO
A – ÁLFA 210 X 215 MM
B – VÍTA 220 X 265 MM
Γ – GÁMMA 270 X 360 MM
Δ – DÉLTA 350 X 470 MM

 

 

POSTIPAKETIT: DÉMATA

[ad#ga-200×200]

Jos haluat lähettää paketin Suomeen, on sinun aina asioitava postitoimistossa. Huolehdi siitä, että tavarat on pakattu huolella ja särkyvät kääritty esimerkiksi ilmakuplamuoviin. Sitä voit ostaa paperitarvikkeita myyvistä kaupoista (ΧΑΡΤΙΚΑ), rautakaupoista, eräistä ruokakaupoista ja sekatavarapuodeista nimikkeellä plastikó me fisalídes. Toisinaan voit ostaa sitä edullisesti rullasta haluamasi metrimäärän.

Paketti kannattaa lähettää EPG-lähetyksenä, jolle saat normaalilähetyksen hintaan vakuutuksen noin 500 €:n asti, toimituksen kotiin, sekä seurannan. Paketin enimmäiskoko saa olla yhteismitoiltaan 3 metriä, ja yhden pituuden korkeintaan 1,5 metriä. Painoraja on EPG:llä 30 kiloa, normaalipaketilla 20 kiloa.

Postista on ostettavissa – teoriassa – seuraavat pahvilaatikkokoot:

NIMIKE KOKO
PAHVILAATIKKO S    (hartokivótio Small) 193 x 106 x 64 mm
PAHVILAATIKKO M  (hartokivótio Medium) 243 x 146 x 89 mm
PAHVILAATIKKO L    (hartokivótio Large) 300 x 210 x 110 mm
PAHVILAATIKKO XL  (hartokivótio Extra Large) 375 x 250 x 155 mm

 

Postimaksut löytyvät sivulta: http://www.elta.gr/Portals/0/pdf/pricelist_de_es_ex, katso sivun alalaidassa vasemmalla olevasta sinisestä taulukosta. Paino löytyy ensimmäisestä sarakkeesta, Suomen maksut ykkösluokan postina sarakkeista 3 ja 4 (ΕΥΡΩΠΗ, EPG), kakkosluokan postina vaaleanlilasta vasemmasta sarakkeesta (ΕΥΡΩΠΗ).


Kommentit

Postipalvelut — 2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>