NÄHTÄVYYDET LASSITHI

Gournian minolainen kaupunki sijaitsee Agios Nikolaoksesta itään. Kaupunki lienee rakennettu noin 1700 eaa, vaikka asutuksen merkkejä alueelta on löydetty jo varhaisemmilta vuosilta. Gourniaa alettiin kaivaa vasta 1900-luvulla amerikkalaisen Harriet Boyd-Hawesin toimesta. Kaupungin varsinaista nimeä ei tiedä kukaan, ja sitä nimetään Gourniaksi joka puolelta kaupunkia löytyneiden kivisten pesualtaiden vuoksi. Gourniaa kehutaan yhdeksi parhaiten säilyneistä myöhäisminolaiseksi kaupungiksi, ja toisinaan siihen viitataan nimellä Minolaisen Kreetan Pompeija. Sen palatsi oli mitoiltaan noin 50 x 35 metriä, eli se oli pienempi kuin Knossoksen, Faistoksen ja Mallian palatsit. Sillä ei myöskään poikkeuksellisesti ollut keskuspihaa. Alueelta on löytynyt lisäksi kylpylä, työverstaita työkaluineen, teatteri, varastotiloja sekä pieni käärmejumalattaren temppeli. Gournia näyttää tuhoutuneen tulipalossa noin 1400-luvulla eaa, samoihin aikoihin siis, jolloin Kreetan muut mahtavat kaupungit jostain syystä katosivat kartalta. Gournian ulkopuolella sijaitsee myös kaksi muinaista hautausmaata, joista on löydetty lukuisia ruukkuja.

Lassithin tuulimyllyt komeilevat Lassithin tasangon pohjoisella reunalla, ja ovat koko alueen tunnus. Suuria kivisiä tuulimyllyjä on säilynyt 24, vaikka niitä oli alkujaan 26. Kaikki tuulimyllyt ovat yksityisten omistamia, ja kaksi niistä on entisöity muistuttamaan paikallisesta perinteestä ja elämäntavasta.

Lato sijaitsee 3 kilometriä nykyisestä Kritsan kaupungista. Lato ei ollut mikään heinäsuoja vaan aivan oikea doorilaisten kaupunkivaltio noin 600-luvulta eaa. Kaupungin historia ei kuitenkaan ollut pitkä, sillä se tuhoutui jo vuonna 200 eaa. Vain sen satama lienee ollut käytössä vielä roomalaisten vallan aikaan vuosisatoja myöhemmin. Kaupunki on ehkä saanut nimensä jumalatar Leton mukaan, ei siis ”muinaisen” suomalaisen heinäsuojan mukaan, ja siihen kenties viitataan muinaisissa kirjoituksissa nimellä Rato. Se oli kuitenkin varteenotettava valtio, sillä se löi omia kolikkojaan. Lato ei ole turistien ykköskohteita, lähinnä tiedonpuutteen vuoksi, mutta se on ehdottomasti vierailemisen arvoinen, jos satut majoittumaan lähialueella tai ajelemaan saaren itäosissa. Kiipeä pitkin vanhaa kivettyä keskuskatua, ja ihaile sen rakennusten raunioita kukkulan rinteellä, jolta avautuu kaunis näköala Mirabello-lahdelle. Esitä oma teatteriversiosi tai musikaalisi sen teatterissa, keskustele sen torilla ja hiljenny temppelin raunioilla, jossa ennen paloin ikuinen tuli. Latossa, ei siis ladossa, syntyi muun muassa Aleksanteri suuren admiraali Nearchos.

[ad#ga-300×250]

Psychro-luola (”Viileä luola”) sijaitsee Dikti vuorella, Lassithin tasangon laidalla.  Luola oli tunnettu jo tuhansia vuosia sitten ja toimi minolaisten pyhänä paikkana. Luolaa väitetään usein Dictaean luolaksi, jossa Rhean synnyttämän ylijumala Zeuksen sanotaan varttuneen nymfi Amalthean hoivissa, jottei Zeuksen isä Kronos nielaisisi lastaan. Yli kilometrin korkeudella sijaitsevalle luolalle johtaa hyväkuntoinen mutta jyrkkä kivipolku. Voit kuitenkin huijata, ja nousta aasin selkään. Luolia on varsinaisesti kaksi, toisessa niistä voit ihailla myös lampea. Luolat ovat kuuluisia tippukivistään. Psychron luolista on löytynyt runsaasti uhrimenoissa käytettyä esineistöä, pronssiaseita, puolijalokiviä ja savisia ihmisfiguriinejä, joita voit käydä katsomassa Iraklionin arkeologisessa museossa. Koska kaivausten suorittajiin kuului Sir Arthur Evans, on osa löydöistä kuljetettu Englantiin, Oxfordin Ashmolean museoon.

Spinalongan saari (virallisesti Kalydon)sijaitsee Elounda-lahdella, aivan Kreetan rannikon tuntumassa. Tänään saarella voit vierailla venetsialaisten puolustuslinnoituksessa, joka piti pintansa vielä puoli vuosisataa sen jälkeen, kun ottomaanit valtasivat muun Kreetan. Myöhemmin saarelle pakenivat lähialueen turkkilaisperheet pelätessään kristittyjä. Spinalonga ei aina ollut saari, vaan sen erottivat Spinalongan niemestä venetsialaiset. Saaren historia on surullinen, koska sinne karkotettiin 1900-luvun alussa Kreetan spitaaliset. He saivat kuitenkin saarella niin ruokaa, suojan, lääkehoitoa kuin rahallista avustusta, sen sijaan että olisivat eläneet hylkiöinä luolissa. Se oli Euroopan viimeisiä spitaalisten eristysalueita vuonna 1957, jolloin siirtola viimein suljettiin. Siksi paikalliset kutsuvatkin sitä spitaalisten saareksi. Nykyään Spinalongan kansoittavat veneillä saapuvat turistit, sillä sen mukulakivirannat ovat matalia ja lämminvetisiä. Saari on myös komeillut useissa sarjoissa ja elokuvissa.

Zakroksen (kutsutaan myös nimellä Kato Zakros) muinainen kaupunkivaltio sijaitsee aivan Kreetan itärannikolla, noin 40 kilometriä Sitian kaupungista. Tutkijat uskovat sen olleen muinaisuudessa yksi minolaisten neljästä tärkeimmästä hallintokeskuksesta. Kato Zakros oli niistä ainoa, jota ei ollut vuosituhansien aikana ryöstetty. Palatsi oli muita palatseja pienempi, mutta rakennettu suuren keskipihan ympärille. Se lienee ollut avainasemassa itäisen Välimeren alueelle suuntautuvassa kaupassa. Kaupungin vanhimmat rakennukset lienevät peräisin jo noin 4 000 vuoden takaa, kaupunki tuhoutui noin 1 600 eaa ja rakennettiin uudelleen. Lopullinen tuho koitui minolaisten muiden kaupunkien tavoin 1450 eaa liepeillä. Palatsin ja sitä ympäröivä kaupungin raunioilla voit itse aistia muinaisten kreetalaisten elämää ja elämän puitteita. Kaupunki oli rakennettu kukkulalle amfiteatterimaisesti, ja sen läheltä alkavaa rotkoa kutsutaan Kuolleiden rotkoksi sen reunustoilta löytyneiden hautojen vuoksi. Alueelta on kaivauksissa löytynyt erityisen runsaasti savitauluja ja niissä ollutta Lineaari-A -kirjoitusta, kullattuja miekkoja, norsunluuta ja pronssikoristeita.


Kommentit

Lassithi, nähtävyydet — 1 kommentti

  1. Spinalongan saari omaa surullisen mutta kiehtovan historian, jota voi edelleen omin silmin todistaa. Karu ja kivikkoinen saari sai muuten nykyisen nimensä vasta venetsialaisten hallitessa Kreetaa ja tarkoittaa kirjaimellisesti pitkää piikkiä/okasta (spina lunga). Kreikkalaiset itse kutsuivat saarta Kalidoniksi. Toisen maailmansodan vuosina edes Kreetan miehittäneet britit ja sitten saksalaiset eivät uskaltaneet astua saarelle tartuntoja pelätessään, joten Spinalongalla asuvat saivat pitää radionsa. Paikallinen lääkäri jopa käänsi ja kirjoitti asukkaille Lontoosta ja Kairosta välitettyjen radiolähetysten uutisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>