KREIKAN KIELI

[ad#ga-250×250]

Kreikan kieltä eli Ελληνικά puhuu äidinkielenään noin 15 miljoonaa Kreikan ja Kyproksen asukasta. Se kuuluu lähes kaikkien muiden Euroopassa puhuttujen kielten tavoin indoeurooppalaisiin kieliin, joihin se on vuosisatojen aikana vaikuttanut voimakkaasti lainasanojen kautta. Jopa ei-indoeurooppalainen suomen kieli käyttää sanoja, kuten politiikka, demokratia ja kilometri ovat joko samoja tai melkein samoja kuin aurinkoisessa Kreikassa. Lisäksi suuri osa tieteen ja tekniikan termeistä on puoliksi kreikkalaista alkuperää, esimerkiksi alkuosat tele- (kauas), mikro- (pikkuruinen) ja -logia (oppi) ovat kaikille tuttuja. Kieli jaetaan muinaiskreikkaan ja nykykreikkaan.

Muinaiskreikkaa puhuttiin todistetusti jo ainakin 1400 eaa, eli se on luultavasti maailman vanhin edelleen käytetty kieli. Kreikkalaiset aakkoset eroavat tuntemistamme ja pohjautuvat foinikialaisten aakkosiin.  Kieli oli käytössä aikanaan myös Lähi-Idän alueilla, ja sen koinee-muoto oli Bysantin kirjakieli. Myös Uusi Testamentti kirjoitettiin alkujaan kreikaksi.

Nykykreikka kehittyi muinaiskreikasta suullisena muotona vuosisatojen aikana, vaikka siitä ei ollutkaan kirjakieltä ennen kuin vasta 1700-luvun lopulla, jolloin ottomaanien eli turkkilaisten valta läheni loppuaan. Nykykreikkaa on kahta muotoa: katharevousaa (vanhempi muoto) ja dimotikia, jota nykyään käytetään yleisimmin.

Kuten Suomessakin, eri Kreikan alueilla on omat murteensa ja joitakin poikkeavia sanoja. Kreikkalaisten aakkosten lisäksi myös hankala kielioppi tuottaa vaikeuksia monille ulkomaisille. Mutta onhan suomenkin sijamuotojen opettelu tuskan takana!

Esittelemme sinulle kreikkalaiset aakkoset sekä hieman perussanastoa, jolla pääset matkasi alkuun. Netistä löytyy lisäksi joitain erinomaisia online-kursseja, joiden avulla voit opetella kreikkaa. Suosittelemme niistä erityisen lämpimästi huolellisesti laadittuja ja kattavia:

YLE:n kreikan kurssi (http://oppiminen.yle.fi/taxonomy/term/14928)

BBC:n kreikan alkeiskurssi (http://www.bbc.co.uk/languages/greek/talk/)

Kypros-Netin kurssi (http://kypros.org/LearnGreek/)

 


Kommentit

Yleistä kreikan kielestä — 1 kommentti

  1. Kannattaa juu oppia edes hieman kreikan perussanastoa, jotta kaikki on siellä perillä helpompaa. Englannilla toki pärjää turistikohteissa, ja nuoremman polven kanssa niiden ulkopuolellakin, mutta on aina mukavampi kulkea ristiin ja rastiin, kun ei ole ihan ummikko. Ja on myös kohteliasta edes osata tervehtiä ja kiittää isäntämaan kielellä, sen verran ainakin jokaikinen kykenee oppia, vaikkei kielipäätä muuten omaisikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>