Ateenan aktiviteetit

Vaikka useimmat varmasti saapuvat Ateenaan sen loistaviin historiallisiin temppeleihin ja muihin muinaisuuden nähtävyyksiin tutustuakseen, löytyy kaupungista aivan kaikenikäisille muutakin mielenkiintoista ajanvietettä. Ateenan voi esimerkiksi yhdistää ruskettavaan rantalomaan, sillä kaupungilla on helposti tavoitettavia hiekkarantoja vaikka muille jakaa (lue niistä tarkemmin sivulta ”Ateenan parhaat rannat”). Rantojen lisäksi Ateena tarjoaa loistavaa yöelämää, baareja joka lähtöön, lapsille eläintarhan ja vesipuiston, koko perheelle huvipuiston tai vaikkapa päiväretkiä suhteellisen lähellä sijaitseviin historiallisiin kohteisiin.

Lasten Ateena

Kreikkalaisperheen elämä pyörii lasten ympärillä, joten lapsillekin löytyy miljoonakaupungin hälinästä mukavaa puuhaa. Nähtävyyksien sivulla jo kerroin Kansallisesta puutarhasta, jonka vilvoittavista varjoista löytyy kilpikonnien ja ankkojen asuttama lammikko, sekä pieni kotieläinten tarhaus, jossa pääsee katselemaan ja paijailemaan kesyjä eläimiä. Muun Ateenan tavoin puistoalueella asustaa lukemattomia kulkukissoja. Perheen pienimpien riemuksi alueelta löytyy myös suurehko leikkipuisto.

Kansallispuiston lisäksi eläimiä on luvassa Attikan eläintarhassa (ΆττικοΠάρκο), joka sijaitsee Spatassa, lähellä lentoasemaa. Vuonna 2000 avatussa eläintarhassa asustaa yli 2000 asukasta, jotka ovat 350 eri lajia. Tänään pienet ja isot lapset voivat vierailla ihmettelemässä maailman kolmanneksi suurinta lintujen valtakuntaa, matelijoitten maailmaa, tavallisia ja harvinaisia kreikkalaiseläimiä, afrikkalaista savannia, apinoitten metsää, aavikkoa ja merialuetta, joilla jokaisella asustaa asiaankuuluvia lajeja. Lähes kaikkea suurista kissaeläimistä sukulaisiimme apinoihin, delfiineistä kirahveihin ja vaaleisiin sarvikuonoihin on siis luvassa. Voitte katsoa myös ruokintaa tai osallistua maksulliseen merinisäkkäitten koulutukseen. Kahvila tarjoaa virvokkeita ja suuhun pantavaa. Eläintarhaan pääsee Ateenan keskustasta menemällä ensin Doukissis Plakentias -metroasemalle (linja 3) ja ottamalla sieltä bussin numero 319 Zoological Park -pysäkille. Portit ovat avoinna päivittäin kello 9 ja auringonlaskun välillä. Lipuista aikuiset saavat maksaa 15 €, 3-12 -vuotiailta lapsilta & opiskelijoilta & yli 65-vuotiailta 11 €, myös perhelippuja on tarjolla.

Kreikan lastenmuseo tarjoaa vuodesta 1987 lähtien oppia puuhailun lomassa. Museon tiloissa lapset pääsevät esimerkiksi itse rakentamalla kokemaan luomisen riemua, tutustumaan kreikkalaislasten ikivanhoihin peleihin ja leikkeihin, leipomaan ja maistelemaan pipareita, oppimaan oman kehonsa rakenteesta & toiminnoista, ja käyttämään vettä säästeliäästi. Lastenmuseossa toimii myös viikonloppuisin avoinna oleva lelukauppa, jossa myydään niin kirjoja, leluja, lahjatavaroita, käsintehtyjä perinteisiä esineitä jne., sekä edullisten ”rakennusmateriaalien” puoti. Lastenmuseo on avoinna tiistaista perjantaihin kello 10 – 14 ja viikonloppuna 10 – 15. Museo sijaitsee noin puolen kilometrin metrin päässä Syntagman aukiosta, osoitteessa Kydathinaion 14, ja sisäänpääsy on ilmainen.

Allou Fun Park on vauhtia ja puuhaa tarjoava huvipuisto lähes Ateenan keskustassa. Huvipuistosta löytyvät suositut huimapäitten vempeleet, kuten Star Flyer, maailmanpyörä, vuoristoradat, autoradat, kiihdytyslaitteet, mutta myös tarkkuusammuntaa, kalastusta ja paljon muuta viihdyttävää. Huomaa, että moniin Alloun laitteisiin pääsee pituuden mukaan, ja haavereiden tapahtuessa lääkintäasemalta saat ensiavun. Pienemmät saavat kokea vauhdin hurmaa aivan viereisen Kidomin puolella. Luonnollisesti Allousta löytyy kahviloita ja ravintoloita, ja oma kauppansa, josta löytyy jotain hauskaa kotiinkin vietäväksi. Paikan päälle pääsee Omonia-aukiolta lähtevillä busseilla B18 ja Γ18 sekä raitiovaunulla 21, kunhan hyppäätte pois kyydistä KAN KAN -pysäkillä ja kävelette osoitteeseen Kifissou & Petrou Ralli. Allou Fun Park on avoinna päivittäin, arkena kello 17 – 24 ja viikonloppuna 10 – 24. Leikkimään pääset joko ostamalla päivärannekkeen hintaan 17 €, ladattavalla ”Allou-kortilla” tai maksamalla joihinkin laitteisiin erikseen 3 € maksavilla Allou-merkeillä. Perhelippujakin on saatavilla.

Agios Kosmaksen mikroautorata tarjoaa tulevaisuuden suomalaisille vauhtitähdille mukavan harjoittelupaikan lomalla. Palmujen reunustama rata löytyy monien kaupungin rantojen tavoin merenrantaa pitkin kulkevan tien varrelta, jonne pääset esimerkiksi Faliron metroasemalta lähtevällä raitiovaunulla T3, pysäkki Agios Kosmas 1. Adrenaalia on tarjolla päivittäin kello 9 – 15.

Oropoksen vesipuisto ja sen vilpoisat pärskeet löytyvät kaupungista pohjoiseen sijaitsevasta Oropoksesta. Eri-ikäisille sopivat altaat, loistavat liukumäet ja tietysti baari odottavat aivan hiekkarannan tuntumassa. Vesipuistoon pääsee Mavromateon kadulta lähtevällä Skalan bussilla. Lipun hinta on 9 €, mutta alle 12-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Aeginan vesipuisto mahtavine liukuineen ja altaineen odottaa läheisellä Aeginan saarella, jonne on useita päivittäisiä lauttayhteyksiä Ateenasta. Pienille on luonnollisesti oma altaansa ja janon tai nälän yllättäessä allasbaarista löytyy jotakin sopivaa.

Ateenan ilta- ja yöelämä

Kreikkalaiset ovat tunnetusti viihdettä rakastavia, joten tarjolla onkin rentouttavia baareja ja yökerhoja, bouzouki-klubeja ja kaikkea siltä väliltä. Juuri itsellesi sopivia menovinkkejä löydät parhaiten jopa viikoittaisen Athinorama-julkaisun englanninkielisen version kautta, joka listaa kaupungin kahvilat, ravintolat, yökerhot, elokuvateatterit ja muut aktiviteetit.

Parhaat päiväsaikaan toimivat baarit ja kahvilat löytyvät Plakan, Psirin ja Thisionin alueilta, aivan Ateenan historiallisten nähtävyyksien tuntumasta. Viehättävät ja kotoisat kahvilat ovatkin ihastuttavia rentoutumispaikkoja nähtävyyksien tai shoppailun lomassa.

Illanviettoon voit valita esimerkiksi kreikkalaista musiikkia tarjoavan ulkoilmaravintolan, joita löytyy etenkin Plakan Akropolis-kukkulan puolelta, tai koko yön viihdyttävän musiikkiklubin-yökerhon (bouzouksidikon), jossa esiintyy joku maan kuuluisista laulajista. Siellä voit valita seurueellesi joko huippukalliin lavan edessä olevan pöydän (etukäteisvaraus vaaditaan) tai istuskella baarin puolella. Etenkin Ateenan merenrantakadun varrella on runsaasti tarjontaa tällä saralla. Suosituimmat baarit ja tanssiklubit löytyvät Gazin alueelta, aivan historiallisen Kerameikoksen kainalosta.

Päiväretket Ateenasta

Ateenasta voit lisäksi toteuttaa päiväretken johonkin sen läheisyydessä sijaitsevaan lumoavaan kohteeseen. Kolme uniikkia vaihtoehtoa ovat Delfoi, Meteora, ja Mykene & Epidauros.

Delfoi oli muinaisen Kreikan tärkein keskus ja koko maailman napa, jonne silloisten valtakuntien johtomiehet saapuivat kysymään neuvoa kuuluisalta oraakkelilta. Nykyinen raunioalue tarjoaa huimat näkymät Parnassos-vuoren rinteeltä ja runsaasti ihailtavaa. Delfoissa sinua odottavat kaunis amfiteatteri, muinainen urheilustadioni, Apollonin temppeli sekä lukuisien kaupunkien sinne rakennuttamat aarrekammiot. Aivan raunioalueen kupeessa sijaitsee loistava museo, jossa säilytetään esimerkiksi siivekkäitä sfinksi-patsaita, pronssista Iniohos-patsasta sekä ”Maailman napa” -kiveä. Vierellä oleva nykyinen Delfoin pikkukaupunki tarjoaa ihastuttavia kahviloita ja ravintoloita ja mahdollisuuden ostaa matkamuistoja. Ateenasta on lukuisia päivittäisiä retkiä ja bussivuoroja Delfoihin, mutta matkaan kannattaa tietysti lähteä mahdollisimman varhain aamulla, sillä pelkkään 180 kilometrin matkaan saattaa mennä jopa 3 tuntia per suunta. Jos olet liikkeellä vuokra-autolla, suosittelen pysähtymään myös jo 8 000 vuotta asutussa Orchomenoksen kaupungissa, sillä sieltä löytyy Heinrich Schliemannin esiin kaivama harvinainen mykeneläinen tholos-hauta ja amfiteatteri, muinainen akropolis linnoineen (jonne on tosin vaikea päästä) sekä 800-luvulta peräisin oleva Panagia Skripuon kirkko, joka muuten seisoo muinaisen kuninkaanlinnan päällä. Kuninkaanlinnaa koristanutta kaunista mosaiikkilattiaa pääset kurkistamaan kirkon lattiassa olevan lasikupolin kautta.

Meteora on uskomaton luonnonnähtävyys ja ortodoksisen perinteen yksi tärkeimmistä luostarialueista. Sen kreikankielinen nimi tarkoittaa ”keskellä taivasta olevaa” ja se kuvaa tarkkaan alueen hiekkakivitornien luomaa vaikutelmaa. Jo 1400-luvulta peräisin olevista luostareista on tänään toiminnassa vain kuusi ja niihin pääsee tutustumaan kalliomuodostelmien huipuilla. Ennen varsinaisten luostareitten rakentamista alueella on asunut erakkoja luolissa jo 900-luvulta lähtien. Thessalian tasangolla nököttävillä kivitorneilla lienee ikää noin 60 miljoonaa vuotta, ja matka Ateenasta kestää junalla noin 5 tuntia, bussilla hieman vähemmän. Naistenkin ovat Meteoran luostareihin tervetulleita, toisin kuin maan tärkeimpään luostarikeskukseen Agios Orokseen, johon ei edes kuningattarilla ole koskaan ollut asiaa.

Mykene & Epidauros kannattaa yhdistää samaan retkeen, sillä ne sijaitsevat toistensa lähellä. Peloponnesoksen niemimaan puolella odottava Mykene on noin 1,5 tunnin bussimatkan päässä ja tarjoaa historiallisen kaupungin raunioita. Troijan sotaa johtaneen Agamemnonin kaupunki oli aikoinaan koko mykeneläisen kulttuurin keskus ja muinaisen Kreikan tärkeimpiä kaupunkivaltioita. Mykenen Leijonaportti ja tholos-hauta ovat sen tunnetuimmat yksityiskohdat. Epidauros puolestaan on varttituntia kauempana ja tänään sen kuuluisin nähtävyys on 14 000 katsojan amfiteatteri, jonka näyttämöllä kuiskatut sanat kantautuvat viimeisellekin penkkiriville saakka. Epidauroksen kesään kuuluvat edelleen maailmanluokan teatteriesitykset. Alueella sijaitsi muinoin myös helleenisen kulttuurin tärkein hoitolatemppeli – asklepion – jonka hoito oli holistista, käsittäen niin unien tulkinnan, kirurgiset toimenpiteet, ruokavalion kuin kylpyjä.


Kommentit

Ateena, aktiviteetit — 8 kommenttia

  1. Myös Glyfadan alueella löytyy aika mukavasti iltaelämää. Tarjolla on sekä baareja että yökerhoja elävällä musalla, joissa esiintyvät maan kuumimmat julkkikset. Kyseisissä yökerhoissa kannattaa pitää mielessä, että jos haluaa pöydän, pitää varaus tavalisesti tehdä jo etukäteen, baarituolilta pääsee ihailemaan viihteestä ihan hetken päähänpistonkin merkeissä. Pöytäpaikoilla istuvien seurueiden myös tavallisesti odotetaan ostavan pullon alkoholia jne. ja se tulee tyyriiksi.

  2. Ateenassa voi muuten viettää iltaa mukavasti ihan brittiläisen tai irlantilaisen tunnelman omaavissa pubeissa. Sellaisia löytyy eri puolilta kaupunkia, ja omiin suosikkeihini lukeutuvat mm. Thiseionin Astiggos-kadulla nököttävä James Joyce, joka tarjoaa myös mahtavan maittavan menuun ja on auki aamusta yöhön, ja Piraeuksen sataman tuntumasta löytyvä O’Connell’s, joka sekin on auki lähes aina ja tarjoaa loistavan juomavalikoiman lisäksi myös aterioita, ihan irlantilaiseen makuun tottuneille. Oluiden ystävät saavat tuoppiinsa kummassakin maailman parhaat laadut, tietysti myös Kilkennyn ja Guinnesin.

  3. Koska Ateenan parhaat nähtävyydet sijaitsevat kivasti lähellä toisiaan, voi nähtävyyskierroksesta tehdä hyödyllisen ulkoilu- ja kävelyretken. Siinä saa samalla sulateltua niitä tavernassa hankittuja lisäkiloja, joita ainakin itselläni kartyy jo viikossa, onhan kreikkalainen ruoka todella herkullista ja maukkaita välipaloja ja herkkuja on saatavilla uskomattoman helpolla ja monista paikoista.

  4. Itse huomasin viime kuussa, että Ateenassa oli yllättävän paljon erilaisia tapahtumia, joihin ei ollut pakko ostaa lippua ennakkoon. Tarjolla oli niin taidenäyttelyitä, konsertteja erikokoisissa tiloissa pubeista konserttisaleihin ja oopperaan, ruoka- ja kirjafestivaaleja. Niillä oli mielenkiintoista vierailla, vaikken kreikkaa paljoa osaakaan. Musiikki ei tunne kielirajoja, kirjafestareilta puolestaan löysin pari mielenkiintoista englanninkielistä tietokirjaa (ja sisäänpääsy oli ilmainen), ruokamessuilla pääsin maistelemaan esimerkiksi luomutuotteita maan eri kolkilta jne.

  5. Nyt on Ateenassa mahdollista nauttia perjantai-iltaisin ilmaisista esityksistä kesäelokuvateatterissa tähtien alla. Faliron alueella oleva Stavros Niarhoksen kulttuurikeskus tarjoaa niitä kaikille halukkaille katsojille. Muualtakin Ateenan alueelta toki moisia, vain kesäisin toimivia elokuvateattereita löytyy, mutta maksullisina. Kokemus on kuitenkin rahojen arvoinen, ja englannintaitoiset voivatkin nauttia jostain kivasta leffasta.

  6. Attikan eläintarhalla ja Suomella on nyt sitten läheiset suhteet, kun Särkänninemen nerokkaat ja hellyttävät delfiinit on siirretty sinne asumaan ja viettämään ”eläkepäiviään”. Nyt ovat veijarit päässeet itselleen luonnollisempiin oloihin, ulkoallas ja kaikki, asuuhan Välimeren alueella muutenkin lajikavereita. Eläinsuojelujärjestöt tosin ovat nostaneet asiasta kyselyitä, koska samaisessa eläintarhassa olleista delfiineistä osa on kuollut, seikka jota Suomessa ei julkisuudessa luonnollisesti mainostettu tai mainittu ennen päätöksen tekoa. Itse toivotan Veeralle, Delfille, Leeville ja Eevertille pitkää ikää ja leikkisiä hetkiä uudessa kodissa!

  7. Ja sitten Ateenassa voi vielä käydä kasinollakin! Ateenan laidalla kohoavan vuoden huipulla odottava Regency Casino Mont Parnes on aikamoinen kokemus, ja ainakin omasta mielestäni se lukeutuu Euroopan parhaimpien pelipaikkojen aateliin. Ekalla Ateenan visiitillä en osannut sinne mennä, mutta sitten luin kasinon omalta sivustolta ilmaisesta bussikuljetuksesta. Mikäpä sen miellyttävämpää kuin päästä helpolla ja huoletta pelaamaan, ei tarvitse itse maksella kallista taksikyytiä tai vuokrata autoa tuota reissua varten. Kasinolle pääsy on siis helppoa, voittaminen on sitten asia erikseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>