RANNAT

Suurella saarella on tietysti reippaasti ihanaa rantaviivaa. Kreetan pohjoispuolella rannat ovat keskimäärin matalampia ja niiden vesi on hipiälle hieman lämpöisempää. Samaisella puolella on myös tuulisempaa kesäisten meltemien vuoksi, ja kyseiset tuulet saattavat ajoittain nostaa korkeitakin aaltoja. Heikon uimataidon omaavat ja lapsiperheet saavat siis olla varovaisia. Pohjoisrannoilla on myös useammin erilaisia palveluja ja mukavuuksia, sekä hengenpelastajia. Nyrkkisääntönä voidaan lisäksi sanoa, että etelärannat ovat rauhallisempia, koska vilkkain turistiliikenne keskittyy saaren pohjoispuolelle. Kannathan huolta omalta osaltasi Kreetan rantojen puhtaudesta ja jätät jälkeesi vain ja ainoastaan omat sirot jalanjälkesi.

Ohessa on muutamia esimerkkejä kunkin 4 läänin – Hania, Rethymnon, Iraklion ja Lassithi – parhaista rannoista. Makuasioista on kuitenkin turha riidellä, joten tee itse iloisia löytöretkiä.

HANIA:

Agioi Apostolin ranta sijaitsee reilut 5 kilometriä Haniasta, saaren pohjoisrannalla. Ranta koostuu 3 pienestä lahdenpoukamasta ja hienosta hiekasta.

Agia Marina löytyy 10 kilometrin etäisyydellä Haniasta. Se sijaitsee pohjoisrannan vilkkaalla turistialueella ja sillä on tarjota kaikki perusmukavuudet. Sopii sinulle, joka et kaihda mahdollista väentungosta.

Balos-laguunin uskomaton maisema, turkoosi, matala vesi ja pehmeä vaaleanpunaiseen vivahtava hiekka löytyvät noin 10 minuutin venematkan päästä Gramvoussasta tai Kissamoksesta. Autollakin voit saapua ja parkkeerata 15 minuutin kävelymatkan päähän, mutta tie soveltuu lähinnä nelivedoille. Laguunissa voit ihastella kauniita simpukankuoria, mutta merenpohja on paikoittain mutainen. Palveluista on tarjolla vain pieni kahvila.

Elafonisin saaren eli Kauris-saaren ranta sijaitsee 75 kilometriä Haniasta. Sitä tituleerataan syystäkin yhdeksi Kreetan kauneimmista rannoista, ja on turistien kansoittama. Siksi paikalliset kehottavat saapumaan rannalle myöhään iltapäivällä, jolloin turistibussit lähtevät.

Falasarnan rannat löytyvät 16 kilometriä Kastellista. Pehmeää hiekkaa ja kirkasta vettä rannoilla, jotka on aikoinaan äänestetty Kreikan parhaiksi. Pääranta on Pahia Ammos eli paksu hiekka, joka on pisin ja levein ja tarjoaa aurinkotuolit ja -varjot.

Frangokastelo sijaitsee noin 80 kilometrin etäisyydellä Haniasta. Sen kerrassaan upeaa hiekkarantaa katselee lähellä oleva frankkien linna. Koska ranta on harvinaisen matala, se soveltuu ihanteellisesti lapsille ja lämmintä vettä kaipaaville.

Georgiopoulis sijaitsee 40 kilometriä Haniasta, samannimisen pikkukaupungin edustalla. Alueella voit auringon ja vesileikkien lomassa nauttia silmää hivelevän kauniista näköalasta. Pitkällä rannalla on tarjolla aurinkotuoleja sekä -varjoja, ja kahvilat ja tavernat ovat vain kivenheiton päässä.

Hania-kaupungin ranta sijaitsee venetsialaisten muurien länsipuolella. Ranta sopii lapsillekin, sillä se on matala ja hiekkainen. Rannalta löytyvät perusmukavuudet ja lähettyvillä sinua palvelevat myös kalatavernat. Hiljaisin alue löytyy aivan länsireunalta.

Ilingas löytyy 5 minuutin ajomatkan päässä Sfakian kaupungista. Joudut parkkeeraamaan auton ja kävelemään, mutta hiljainen kallioiden ympäröimä poukama luolineen on vaivan arvoinen.

Kastellin ranta sijaitsee noin Kastelli (Kissamou) -kaupungin läheisyydessä. Matkaa Haniasta kertyy reilut 40 kilometriä. Hiekkaranta sijaitsee aivan pikkukaupungin edustalla, ja on useimmiten suhteellisen hiljainen.

Kolymbari sijaitsee 23 kilometriä Haniasta. Pitkä hiekan ja mukulakiven sekainen rantakaistale on suhteellisen hiljainen, ja sen läheltä löytyy myös Gonian luostari.

Paleochoran rannat löytyvät lähes 80 kilometriä Haniasta. Alueella sijaitsee useitakin hiekkarantoja, joilta varmasti löydät itsellesi rauhallisen kolkan.

Platanias on 11 kilometriä Haniasta, samannimisen joen suulla. Rannalla sinua odottaa kullankeltainen hiekka, perusmukavuudet, suuri määrä turisteja ja läheisyyden palvelut.

Souglia on pienen Souglia-kylän ranta, noin 65 kilometriä Haniasta etelään. Rannalla törmäät lähinnä paikallisiin, turistit eivät vielä ole kansoittaneet sen luonnonkaunista aluetta. Ranta on omiaan snorkkelointiin.

RETHYMNON:

[ad#ga-300×250]

Agia Galini -kylän ranta löytyy 60 kilometriä Rethymnonista etelään. Ranta on hiekkaa ja suojainen. Kylästä löydät kaupat, kahvilat ja tavernat. Mukavuudet ovat tarjolla, mutta ranta on kesäkuukausina usein ylikansoitettu.

Akoumia sijaitsee Kreetan etelärannalla. Se on pitkä hiekkaranta, joka on hiljainen ja lähinnä paikallisten suosiossa. Siksi siltä ei löydy mukavuuksia, kuten aurinkotuoleja tai -varjoja.

Balin ranta löytyy pienen Bali-kylän edustalta, noin 35 kilometriä Rethymnonista itään. Ranta koostuu kolmesta ihastuttavasta poukamasta, itse kylä sijaitsee niistä keskimmäisessä.

Episkopi levittäytyy kilometrien matkalla pohjoisrantaa pitkin, Rethymnonista parikymmentä kilometriä länteen. Osalla rantaa on tarjolla mukavuuksia, osalla ei mitään.

Plakias sijaitsee 40 kilometriä Rethymnonista. Pitkä hiekkaranta on turistien suosiossa, mutta ole lasten kanssa varovainen mahdollisten aaltojen aikaan. Vaikka se on etelärannalla, tuuli puhaltaa ajoittain navakastikin. Siksi ranta on erityisesti tuulilajien, kuten purjelautailun, harrastajien suosiossa. Rannan itäosassa törmäät usein nudisteihin ja voit itsekin halutessasi kirmailla hiekalla aatamin- tai eevanasussa.

Prevelin kuuluisa palmuranta on hiekkakaistale lähellä Prevelin luostaria, Kreetan etelärannikolla. Rannan laidalta löytyy Kourtaliotiko-rotko, josta vesiputous ja joki tuovat mereen makeaa vettä. Rannalle pääset joko veneellä Plakiaksesta tai Agia Galinista, tai autolla. Auton joudut jättämään kauemmas ja laskeutumaan rannalle portaita pitkin, ja niitä on paljon. Näköalat ovat kuitenkin huikeat.

Rethymnonin ranta löytyy kaupungin edustalta. Sen vaaleaa hiekkaa jatkuu 12 kilometrin matkalla silmänkantamattomiin, ja rannalta löytyvät kaikki mukavuudet ja mahdollisuudet vesiurheiluun. Pitkin rannan laitaa sinua palvelevat lukemattomat kahvilat, tavernat ja kaupat.

Souda löytyy 3 kilometriä Plakias-rannalta ja 43 kilometriä Rethymnoksesta. Se sopii Plakiasta paremmin sinulle, joka haluat nauttia aaltojen liplatuksesta etkä turistien hälinästä. Laitojen kallioalueet ovat oivia snorklaukseen ja kalojen bongaukseen.

Triopetra (Kolme kiveä) sijaitsee hieman Akoumiasta itään ja reilut 50 kilometriä Rethymnonista etelään. Sekin on lähinnä vain paikallisten suosiossa, vaikka on koko perheelle sopiva ranta. Mukavuuksia et siltä turistien puutteen vuoksi löydä. Ranta on kaksiosainen ja niitä erottavalla pienellä niemellä seisoo kolme jylhää kalliota, siitä nimi Kolme kiveä.

IRAKLION:

Ammoudara sijaitsee 6 kilometriä Iraklionista länteen. Ranta on kilometrien pituinen hiekkakaistale kristallinkirkkaine vesineen, jolla kesäaikaan on ruuhkaa. Se tarjoaa kaikki mukavuudet ja vesiurheilumahdollisuudet niitä janoaville. Rannalla on myös kaistaleita, joilla ei ole mitään mukavuuksia, tarjoten rauhallisemmat puitteet auringonotollesi.

Amnissos puolestaan on noin 7 kilometriä Iraklionista itään, ja on sekin turistien suosima. Se on osa pitkää hiekkarantaa, jonka eri osilla on omat nimensä. Aivan vieressä ovat siis myös Florida Beach, Tobrouk ja Akti Club/ EOT Beach. Tarjolla on aurinkovarjoja ja -tuoleja, kahviloita ja ravintoloita.

Analipsis-ranta ja Anissaras-ranta sijaitsevat vierekkäin noin 20 kilometrin etäisyydellä Iraklionista. Hiekkaa jatkuu niin kauas kuin silmä kantaa, mutta merenpohja on paikoittain kallioinen. Rannan varrelta voit etsiä kaistaleita, joilla ei ole lisäksesi muita.

Kali Limenes, jota kutsutaan myös nimellä Makria Ammos (Pitkä hiekka), sijaitsee 80 kilometriä Iraklionista etelään. Se on leveä ja pitkä hiekan ja mukulakiven ranta, jonka laidalla löytyy myös varjopaikkoja puiden katveesta. Ranta on paikallisten käytössä ja suojaisa kovallakin tuulella.

Kokkini Hani sijaitsee 13 kilometriä Iraklionista. Sen hiekkaranta on tunnettu etenkin purjelautailijoiden keskuudessa alueen puhurien ansiosta. Se sopii lähinnä melua pelkäämättömille nuorille, jotka eivät kaihda muiden turistien seuraa.

Kokkinos Pyrgos sijaitsee samannimisen kalastajakylän liepeillä, Kreetan eteläisellä rannikolla. Se on lähinnä paikallisten kansoittama, joten kaikkia mukavuuksia ei löydy.

Lendas-ranta on suhteellisen kaukana Iraklionista, jonne on matkaa yli 70 kilometriä. Retki sinne kuitenkin palkitsee sinut kallioiden kehystämällä privee-rannalla ja hiljaisuudella. Voit yhdistää rantaretkeesi tutustumisen lähettyvillä olevaan Agios Ioanniksen kirkkoon.

Lygaria löytyy Agia Pelagian lahdelta, muutamia kilometrejä Iraklionista itään. Rannalla on ruuhkaista turistien vuoksi, mutta mukavuudet ja palvelut tekevät olostasi siitä huolimatta taivaallisen.

Malian ranta komeilee Malia-kylän laidalla, reilut 30 kilometriä Iraklionista itään. Alueelle virtaa vuosittain yhä enemmän turisteja, joten ennen niin rauhallinen 6 kilometrin rantakin on jo melko ruuhkainen. Perusmukavuudet ja palvelut ovat käytettävissäsi Malian rannalla.

Matala löytyy 70 kilometrin etäisyydellä Iraklionista. Hiekkarannan tuntumassa voit tutustua kallioiden luoliin, joissa hipit ennen vanhaan parveilivat. Matala tarjoaa perinteiset kaislasta valmistetut aurinkovarjot. Lähellä sijaitsee myös minolaisen Faistoksen rauniokaupunki. Matala ei ole nimestään huolimatta matala, vaan jyrkkenee äkkinäisesti.

Paliokastron eli Vanhan linnan ranta sijaitsee 10 kilometriä Iraklionista länteen, saaren pohjoisrannikolla. Ranta on suojaisa ja hiljainen, lähistöltä löytyy tosin muutamia tavernoita ja hotelleja. Ranta ei ole sovelias aivan pienten lasten vesileikkeihin, sillä se syvenee jyrkästi.

Psili Ammos eli Hieno hiekka, tai Trafoulas-ranta, on rauhallinen ja luonnonkaunis alue, joka muistuttaa lähes kuumaisemaa. Rannalle pääsee parhaiten veneellä Lentasista. Vaatetuksen käyttö rannalla on jokaisen oman harkinnan ja rohkeuden varassa.

LASSITHI:

Agia Fotian uskomattoman kaunis ranta sijaitsee samannimisen kylän luona, noin 13 kilometriä Ierapetrasta. Hiekkainen lahdenpoukama on vihreiden oliivilehtojen ja mäntymetsien ympäröimä.   

Almiros eli Suolainen löytyy aivan Agios Nikolaoksen lähettyviltä. Ranta on ihanteellinen lapsiperheille puhtautensa ja mataluutensa ansiosta. Kaikki perusmukavuudet ovat käytössäsi.

Akti Nearchou on sekin aivan Agios Nikolaoksen kupeessa. Kauniilla hiekkarannalla sinua odottavat niin mukavuudet kuin vesiurheilumahdollisuudetkin. Aivan sen lähettyvillä ovat myös lukemattomat kahvilat, ravintolat ja kaupat.

Eloundan ranta on silmää hivelevän kaunis. Turistialueen vesiraja on kauttaaltaan hiekan ja vihreiden puiden koristama. Mukavuudet ja palvelut ovat tarjolla.

Hiona sijaitsee 25 kilometriä Sitiasta. Leveä ja pitkä hiekkaranta sopii koko perheelle.

Havanian ranta löytyy Elounda-tien varrelta. Se on koko perheen ranta mukavuuksineen, palveluineen ja vesiurheilumahdollisuuksineen.

Hrisin saari on maanpäällinen paratiisi, jota paikalliset kutsuvat Kultaiseksi saareksi ja Aasien saareksi. Ympäri saarta löytyy hiekkarantoja ja turkoosia merta. Saarelle pääset Ierapetrasta lähtevillä veneillä, jotka seilaavat aamulla kello 10 ja 12 välillä. Saarella näkyy muinaisten asutusten ja linnoitusten raunioita, ja rannoilla tulet törmäämään mitä ihanimpiin simpukankuoriin.

Istronin rannat ovat nekin vain 9 kilometrin päässä Agios Nikolaoksesta. Ryppääseen kuuluu useitakin kauniita rantoja, joista ehkä kuuluisin on Golden Beach. Kuuluisuuden hinta on kuitenkin se, että kyseinen ranta on aurinkovarjojen ja -tuolien peittämä ja ruuhkainen. Jos kaipaat hiljaisempia puitteita päivällesi, suuntaa muille alueen rannoille.

Itanos löytyy 22 kilometriä Sitiasta. Historiallisella alueella sijaitseva ranta on rauhallinen, ollen lähinnä paikallisten käytössä, joten siltä ei löydy mukavuuksia. Luonnonrauhaa ja silmäniloa kylläkin.

Kserokampoksen eli Kuivan tasangon rannat sijaitsevat noin 55 kilometriä Sitiasta. Ne lukeutuvat läänin kauneimpiin ja toistaiseksi ihmiskäden pilaamattomiin rantoihin, joilta ei löydy mukavuuksia. Ihanteellinen paikka rauhallisen kesäpäivän viettoon kaukana hälinästä.

Kouremenos sijaitsee 23 kilometriä Sitiasta, juuri ennen Vain rantaa. Kilometrien pituinen hiekkaranta lukeutuu Euroopan parhaisiin purjelautailupaikkoihin.

Vain ranta löytyy 25 kilometriä Sitiasta. Alue tunnetaan Euroopan ainoasta luonnonvaraisesta palmumetsästä, jossa voit käyskennellä tuhansien eksoottisten palmujen katveessa. Upealta hiekkarannalta löytyvät nykyajan mukavuudet, kuten aurinkovarjot ja -tuolit. Vesipedoille on tarjolla myös urheilumahdollisuuksia.


Kommentit

Kreeta, rannat — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>