LOMATUOMISET JA TULLI

Lomalla tulee luonnollisesti osteltua tuomisia niin itselle kuin sukulaisille ja ystäville. Kreikka kuuluu kokonaisuudessaan EU:n alueeseen, joten periaatteessa saat ostaa ja viedä mukanasi armaaseen Suomeen mitä haluat ja niin paljon kuin matkatavaroihisi saat sullottua. Siis periaatteessa – eräiden tuoteryhmien kohdalla nimittäin on oltava tarkkana. Tutustu huolella Suomen Tullin sivuihin www.tulli.fi, ja sen matkailijat ja muuttajat-osioon. Laita merkille jo etukäteen, mitä saat tuoda rajallisesti ja mitä et lainkaan, tai mihin tarvitset luvan. Tullin pojat ja tytöt ovat nimittäin varsin tarkkasilmäisiä ja -nenäisiä. Mahdollisessa tarkastuksessa Kreikan torilta tai katukauppiaalta ostamaasi upeaa ”Guccin”-laukkua ei katsella hyvällä vaan saatat saada kätöseesi sievän maksulapun tai joutua luovuttamaan tuotteen Suomen Tullilaitoksen koristeeksi. Alla näet tärkeimmät tuontisäädökset:

 • Omaan käyttöön ja lahjaksi saat tuoda kohtuulliseksi katsotun määrän tuotteita. Missään ei kuitenkaan selvitetä, mitä kohtuullisella määrällä tarkoitetaan. Saako matkalaukun täyttää anisviinalla, vai katsotaanko se jo kaupalliseksi tuonniksi?
 • Alkoholintuonnin ikärajat: 18-vuotias nuorukainen tai neitonen saa tuoda korkeintaan 22 %:sia viinaksia ja vasta 20-vuotias on valtuutettu väkevien hallussapitoon. Väkevät eivät saa ylittää 80 tilavuusprosenttia, vaikka eipä sellaisia juhlajuomia tietääkseni Kreikassa tunnetakaan.
 • Tupakkatuotteet: Koska aurinkoisessa Kreikassa tupakkatuotteiden vähimmäismyyntipakkauksiin ei ole vielä keksitty kirjoittaa terveyshaitoista suomeksi tai edes ruotsiksi, saat viedä mukanasi korkeintaan 200 savuketta, 50 sikaria, 100 pikkusikaria (maks. 3 g/ kpl) ja 250 g piippu- tai savuketupakkaa.
 • Elintarvikkeet ja eläintuotteet: esimerkiksi ihanaa kreikkalaista hunajaa saat viedä mukanasi niin paljon kuin jaksat kantaa.
 • Lääkkeet: resepti- ja itsehoitolääkkeitä saa tuoda omaan käyttöön vuoden satsin, paitsi jos ne ovat huumeiksi luokiteltavia. Sinulla tulee olla resepti tai lääkärintodistus lääkettä varten.
 • [ad#ga-200×200]
 • Piraattituotteet: Et saa tuoda mitään piraattituotteita edes omaan käyttöösi. Kreikassa saatat törmätä esimerkiksi paikallisella torilla sellaisiin tuoteväärennöksiin kuin Gucci-laukkuihin, Fendi-lompakoihin, Armani-vöihin, CD- ja DVD-levyihin, tietokonepeleihin ja -ohjelmiin. Tarjolla voi olla myös SQNY-kännyköitä tai PYMA-lenkkareita, joten lue ja tavaa nimet huolella.
 • Uhanalaiset eläimet ja niistä tehdyt tuotteet: Kreikassa voit ostaa esimerkiksi CITES-suojellusta korallista tehdyn ihastuttavan riipuksen tai norsunluisen koristeen mutta sen saat viedä Suomeen vain etukäteen hankkimallasi kirjallisella todistuksella. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.ymparisto.fi.
 • Ampumaja teräaseet: Kreikasta voit löytää nastan nyrkkiraudan, stiletin tai heittotähden, mutta niiden kuljetus kotimaahan on kiellettyä. Muita aseita ja niiden osia koskevat rajoitukset kannattaa kysellä tullilta ja Poliisihallitukselta poliisi.fi/poliisihallitus ennen matkaa.
 • Kadulta adoptoitu kissa tai koira: Vaikka monen käykin sääliksi Kreikassa kaikkialla näkyviä katukissoja ja -koiria, ja tekee mieli viedä kotiin yksi mukana, se on käytännössä hankalaa. Lakilla tai Lululla täytyy olla mikrosiru, lemmikkieläintodistus, ja se on rokotettava raivotautia vastaan. Lisäksi on oltava todistus, että ressukka on saanut 5 – 1 vrk. ennen Suomeen tuloa heisimatolääkityksen.

Suomen kamaralle laskeuduttuasi ja matkatavarat noudettuasi valitse tullissa oikea kaista. Sininen kaista on Kreikasta saavuttaessa se oikea, jollei sinulla ole tullirajoituksia rikkovia tai ylittäviä määriä tavaraa mukanasi, muussa tapauksessa valitse punainen kaista. Huomioi, että mikäli marssit sinistä kaistaa ja sinut tarkistetaan ja matkalaukustasi putkahtaa verotettavaa tai kiellettyä tavaraa, sinulle lankeavaa veroa voidaan korottaa 100 %, voit saada syytteen tullirikoksesta ja voit joutua jättämään haikeat jäähyväiset ”Guccin”-laukullesi tai ylimääräisille tupakoillesi.

 


Kommentit

Tulli ja tuomiset — 4 kommenttia

 1. Korallituotteita ei siis saa tuoda Suomeen, mutta entäs simpukoista tehtyjä koristeita? Niitä on Kreikassa joka puolella myynnissä, jopa valtavia simpukankuoria komeilee turistikauppojen ikkunoissa myytävänä. Onko niidenkin tuonti kiellettyä?

 2. Itsekin olen ostanut simpukkatuotteen jos toisenkin ulkomailla ollessa tuliaisiksi, eikä tullissa ainakaan toistaiseksi ole koskaan käyty kyselemään tuontilupia tai takavarikoimaan niitä. Kreikasta tullessa matkalaukkuja ei useimmiten availla, mutta kaukomailta tulevien kylläkin. Kreikan osalta muistan lukeneeni jostain, että simpukankuorien kerääminen eräillä saarilla on kiellettyä. Osaako kukaan kertoa enempää?

 3. Totta tosiaan, tuo juomia koskeva lainsäädäntö voisi olla hieman yksityiskohtaisempi sen osalta, minkä verran vahvoja viinaksia saa mukanaan Suomeen tuoda. Itsekin olen jo pitkään ihmetellyt, kuinka suuren määrän voi väittää tuovansa omaan käyttöön. Eli jos saan matkalaukkuun mahtumaan vaikka 15 pulloa, katsotaanko se vielä kohtuumääräksi? Ja mille ajanjaksolle tuo kohtuumäärä oikein on: kuukaudelle vai vuodelle?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>