HANIA

Kreetan länsilaidalla sijaitseva Hania on reilulla 108 000 asukkaallaan väestömäärältään saaren toiseksi suurin lääni. Alueen pääkaupunki on sekin nimeltään Hania, ja se tunnettiin muinaisuudessa Kydoniana. Kydonian rauniot ovatkin läänin ainoita tähän mennessä esiin kaivettuja todisteita minolaisesta asutuksesta alueella. Muinaista kaupunkia ei kuitenkaan nimetty Kydoniaksi kvitteni-hedelmän mukaan (kreikaksi kydoni) vaan legendaarisen kuningas Minoksen tyttärenpojan, Kydonian, mukaan.

Hanian vanhakaupunki tarjoaa runsaasti nähtävää, ja sen kapeilla kujilla puikkelehtiessasi voit tänäänkin aistia venetsialaisen tunnelman. Aluetta ylistetäänkin usein Välimeren kauneimpiin kaupunkeihin kuuluvaksi, tittelinään ”Idän Venetsia”. Myös ottomaanien kädenjäljet ja paikallinen rakennusperinne sekoittuvat harmonisesti katukuvaan.

[ad#ga-250×250]

Hanian läänissä sijaitsee myös Falasarnan muinainen kaupunki, joka oli aikoinaan kuuluisa satamastaan. Lounaisrannikolla sijaitseva venetsialaisten rakentama linnoitus, Frangkokastello, puolestaan omaa verisen historian, ja sen haamut pelottavat alueella tänäänkin.

Hanian luonto tarjoaa useitakin erikoisuuksia ulkoilmasta nauttiville. Huimaavan kauniista maisemistaan tunnettuja rotkoja löytyy alueelta useitakin, niistä tunnetuin on kuitenkin Samarian rotko. Se on Euroopan suurimpia ja tarjoaa upeat puitteet vaellusretkelle, jollet kärsi ahtaanpaikan kammosta tai huimauksesta. Myös Kournian järvi on vierailemisen arvoinen jo siksi, että on koko mantinaadeja kaikuvan saaren ainoa järvi. Balos-laguunin ainutlaatuinen maisema puolestaan houkuttelee tuhansia turisteja vuosittain kauniita simpukankuoria ihastelemaan.

Hanian rannat tarjoavat niin turistien kansoittamia hiekkarantoja kuin kallioiden suojissa olevia pikkupoukamiakin.

Hanian kuuluisia tyttäriä ja poikia ovat muun muassa kylmässä ja lumisessa Suomessakin tunnetut kultakurkku Nana Mouskouri, säveltäjät Manos Hatzidakis ja Mikis Theodorakis, näyttelijä John Aniston (Jennifer Anistonin isä), Kreikan historian kenties tärkein poliitikko Elefterios Venizelos ja matematiikkapiireissä tunnettu Constantinos Daskalakis (ratkaisi Nashin tasapainon, joka on peliteoria).


Kommentit

Hania — 3 kommenttia

  1. Hania on Kreetan loistavimpia lomakohteita, ja suosittelen sitä paikan päällä viime syksynä käyneenä kaikenikäisille, niin yksinäisille kuin lapsiperheille. Aurinkoa on tarjolla suhteellisen tasaisesti vuoden ympäri, ja mukavaa nähtävää ja koluttavaa riittää ainakin viikon loman osalle ihan sopivasti. Majoituspaikkaa ei kuitenkaan kannata Haniassakaan varata kaupungin keskustasta, sillä melua riittää.

  2. Hei Kirsti! Millainen sää osui tuohon aikaan? Olemme lähdössä nyt ekaa kertaa kolmen naisen porukalla 26.3 viikoksi ja uiminenkin kiinnostaisi. Omassa hotellissa ei allasta, voikohan lähihotellien altaissa sovitusti uida ja ovatkohan lämmktettyjä?
    Odotusta täynnä, Raija.

  3. Säät vaihtelee vuodesta toiseen aikas reippaasti keväisin ja syksyisin. Vuoden 2016 toukokuussa mulla oli aika pilvistä ja tuulista Kreikan etelärannikolla. Vietin siellä silloin kaksi jälkimmäistä toukokuun viikkoa ja vasta ihan lähtöpäivinä iski sitten oikea lämmin ja tyyni keli päälle. Harmitti vähän…
    Nyt vuonna 2017 otin kolme viikkoa ja menin saarelle viikkoa aikaisemmin. Omatoimimatkaajana hajasijoitin lomakohteita siten, että olin ensin pohjoisrannalla viikon, toisen viikon etelärannikolla ja kolmannen taas Hanian alueella.
    Jo eka viikko oli loistava: viikonloppua kohden lämpö nousi hetkeksi jopa 35 asteeseen! Meressä pintavesikin lämpeni kivasti. Seuraavat kaksi viikkoa olivat lähempänä ”normaalia”, 20 …26C keskimäärin. Mutta olin hyvän sään aikaan Paleohorassa, kun kuulemma Haniassa oli tuulista ja sateista. Eli mun paikkojen vaihtelu meni aivan nappiin – tämä reissu oli oikeastaan paras mitä olen Kreetalle keväisin tehnyt! (Yleensä sinne 1…2 matkaa vuodessa).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>