SAMOS – HUMALLUTTAVAN KAUNIS SATUJEN SAARI

Samos on Kreikan vihreimpiä saaria ja helleenien suosituimpia lomakohteita. Saaren historia on värikäs ja ulottuu yli 6 500 vuoden taakse. Samoksella asuivat sellaiset kuuluisuudet kuin numeerisia teorioita väännellyt Pythagoras, opettavaisia eläinsatuja sepitellyt Aisopos, läntisen sivilisaation peruspylväät esitellyt ja kirkonpiirejä vielä tänäänkin kauhistuttava Epikouros sekä maapallon oikean paikan ymmärtänyt Aristarkhos.

Koska Samos pursuaa historiaa, löytyy sieltä myös runsaasti nähtävyyksiä. Kreikan 17 UNESCO:n maailmanperintökohteesta 2 sijaitsee tällä vihreällä saarella: Pythagorion ja Heraionin temppelirauniot. Niistä jälkimmäinen sai aikoinaan Ateenan Akropoliksella sijaitsevan Parthenon-temppelin näyttämään kesämökiltä. Eupalinioksen maanalainen vesitunneli on puolestaan loistava esimerkki muinaisesta insinööritaidosta. Museoissa voit ihastella maailman suurinta Kouros-patsasta, fossiileja, koruja, patsaita tai humaltua saaren kuuluisasta viinistä.

Samoksella sinun ei kuitenkaan tarvitse juuttua menneisyyden syövereihin vaan voit nauttia mitä erilaisimmista aktiviteeteista joko meren vilvoittavissa aalloissa tai patikoida merkityillä reiteillä luonnon helmassa. Voit myös tehdä päiväretken kivenheiton päässä olevan Turkin puolelle, jossa sinulla on mahdollisuus tutustua Efesoksen rauniokaupunkiin. Siellä jopa Kleopatra ja Marcus Antonius aikanaan tapailivat. Tai pistäydy Patmoksen saarella kokemassa omia näkyjä Ilmestyskirjan luolassa tai vakoilemassa ikaroslaisten pitkäniän salaisuutta.

Samoksen upeilla rannoilla voit kerätä lämpöä ja rusketusta talven varalle, rakennella hiekkalinnoja ja polskutella kirkkaansinisessä meressä. Jos kaipaat pois muiden turistien seurasta, etsiydy jollekin monista pienistä rannoista, joille ei turistibussilla pääse.

Osana aisteja kutkuttavaa matkaasi tulee tietysti olla ateriointi paikallisissa tavernoissa. Koska musakaa ja viinilehtikääryleitä voit napostella kaikkialla Kreikassa, maistathan suussa sulavia kikhernepyöryköitä (Ρεβυθοκεφτέδες eli revithokeftedes), boxadakia (Μποξαδάκια) tai bourekia-piiraita (Μπουρέκια) ja pyydä niiden kyytipojaksi samoslaista viiniä.

Jos haluat ostaa tuliaisiksi jotain aitoa samoslaista, voit valita palkittujen viinien, tulisen anisviinan eli ouzon ja kuuluisan keramiikan lisäksi ainutlaatuisen aromikasta hunajaa, kulta- ja hopeakoruja tai vaikkapa mausteita ja yrttejä, jotka saavat lähikaupasta ostamasi vastaavat tuotteet vaikuttamaan lähinnä tuoksuttomilta ja mauttomilta imitaatioilta.

Samoksen ystävällinen saari odottaa saavansa hukuttaa sinut aistien juhlaan!

Lue aiheeseen liittyen myös:

Samoksen yleiskuvaus

Liikkuminen Samoksella

Samos, puhelinnumeroita