KREIKKA VAALIKUUMEESSA
Kreikkalaiset elävät tällä hetkellä vaalikuumeen kourissa, eivätkä läheskään kaikki suinkaan sanan positiivisessa mielessä. Erilaisista vaaleista on nimittäin jo ehtinyt muodostua vitsaus, josta maa ei tahdo päästä eroon. Kansalaiset ovat väsyneitä jatkuvaan vaaliuurnilla juoksuun, ovathan ensi sunnuntaina, 20. syyskuuta, järjestettävät parlamenttivaalit jo vuoden 2015 kolmas uurnatapahtuma.
Vuoden alussa vaalivoiton saaneen Syriza-puolueen pääministerinä toiminut Alexis Tsipras erosi tehtävästään noin kuukausi sitten, kun hänen puolueensa rivit rakoilivat pahasti ja maailmankulun kolmannen apupaketin saamiseksi vaadittujen uudistusten ja muutosten äänestämishetkellä liian moni syrizalainen äänestikin oman U-käännöksen – tai kuten Kreikassa sanotaan, kuperkeikan – tehneen johtajansa sopimia ehtoja vastaan. Samalla hallitus menetti enemmistönsä parlamentissa, ja velkoajien tiukat ehdot menivät läpi pitkälti valtaa aiemmin hyppysissään pidelleen ja viimeksi oppositiopalleilla istuneen Uusi demokratia (Nea Dimokratia) -puolueen ansiosta. Osa syrizalaisista erosi tuohtuneena puolueesta ja perusti uuden puolueen nimeltä Kansan yhtenäisyys (Laiki Enotita), jonka tarkoituksena on jatkaa sillä Syrizan alkuperäisellä tiukalla vasemmistolinjalla, eli tarvittaessa sanoa vaikka jäähyväiset eurolle.
Tsiprasin päämääränä oli erollaan, ja sen mukanaan tuomilla uusilla parlamenttivaaleilla, vahvistaa Syrizan asemaa. Silloin puolue voisi ajaa omaa linjaansa ja jatkaa omia uudistuksiaan, niiden velkoajien kanssa sovittujen lisäksi. Siihen tarvitaan kuitenkin vaalivoitto, josta hän ilmeisesti oli suhteellisen varma, kuten olivat mielipidetiedustelunkin vielä elokuussa. Viimeisin galluppi julkistettiin juuri eilen, 16. syyskuuta, ja se on varmasti tuottanut Tsiprasille aikamoista päänvaivaa ja painajaisia.
Makedonian yliopiston SKAI-televisiokanavalle tekemän kyselyn mukaan Radikaalin vasemmiston liitto Syriza ja Uusi demokratia (Nea Dimokratia) ovat nimittäin saapumassa maaliviivalle lähes rinta rinnan. Syrizan pienoinen etujohtoasema on hävinnyt taivaan tuuliin, ja Antonis Samarasin erottua uuden johtajansa, Vaggelis Meimarakisin, johtama kilpailija onkin mennyt hiuksenhienosti jo edelle. Kerrottakoon, että Uuden demokratian kannatus on nyt 30 % ja Syrizan 29,5 %.
Kolmantena kyseisessä mielipidetiedustelussa sinnittelee Kultainen aamunkoitto (Hrysi Avgi) noin 6,5 %:llaan, vaikka puolueen jäseniä on ollut vankilan kaltereiden takana ja sen toimia on oikeudellisella tasolla verrattu rikolliseen järjestöön. Myös Kreikan kommunistinen puolue näyttää pääsevän eduskuntaan, samoin suhteellisen uusi puolue Joki (Potami) ja vuosikausia Papandreou-perheen johtama sosialistinen PASOK, joka on poliittisen vallan huipulta viime vuosina romahtanut kamppailemaan eduskuntaan pääsystä. Myös PASOK valitsi itselleen uuden johtajan, Fofi Gennimatasin, jonka johdolla se toivoo joskus vielä pääsevänsä nauttimaan entisestä loistosta. Myös Keskustalaisliitto (Enosi Kentroon) ja Kansan yhtenäisyys kamppailevat eduskunnan oven aukeamisesta. Sen sijaan Syrizan kanssa hallituksessa ollut Itsenäiset kreikkalaiset (Anexartitoi Ellines – ANEL) -puolue näyttäisi jäävän pihan puolelle.
Ero huipulla on siis tilastollisen virheen rajoissa, ja sunnuntain tulosta varmasti ainakin poliitikot itse valvovat katsomassa hiuksiaan haroen. Äänestyksen ratkaisijoiksi nousevat jälleen kerran vielä päättämättömät (joita on noin 11 %) ja nuoriso. Kärkipuolueet myös koettavat parhaansa mukaan saada politiikkapeliin täysin kyllästyneet raahautumaan vaaliuurnalle saakka.
Myös Syrizaa ja Uutta demokratiaa edellisissä eduskuntavaaleissa äänestäneiden asenne ja päätös näyttää olevan tämänhetkisen lähes tasapelin taustalla. Syrizan kannattajista nimittäin peräti 28,5 % sanoo, ettei aio lainkaan mennä äänestämään, kun taas Uuden demokratian kohdalla pettyneiden määrä on vain 8 %. Edes maanantaina käyty puolueiden johtajien välinen haastattelutaisto ei kansalaisten silmissä erotellut jyviä akanoista, sillä senkin osalla Tsipras ja Meimarakis nähtiin tasavertaisiksi sanaleikin taitajiksi. Kumpikaan ei saanut toista nuijittua maan rakoon, kummallakin puolueella kun on takanaan omat ”syntinsä”, joita on vaikea äänestäjille vakuuttavasti selitellä.
Samana kyselypäivänä tehtiin toinenkin galluppi, jonka tulokset poikkeavat voittajan osalla edellä kertomastani ja suuremman otoksen sisältäneestä. Sen mukaan voittava Syriza keräisi ääniä 28 % ja toiseksi tuleva Uusi demokratia 24 %. Muut puolueet ja niiden prosentit olivat erittäin lähellä Makedonian yliopiston antamia lukuja.
Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä sitten nähdään kumpi tiedustelu oli lähempänä totuutta, ja minkä puolueen ja kenen pääministerin johdolla maa jatkaa tästä eteenpäin. Kutkuttavaa jännitystä on siis jo ilmassa, eikä tulos tällä kertaa ole tylsistyttävän varma.
Kommentit
KREIKKA VAALIKUUMEESSA — Ei kommentteja
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>