MAANJÄRISTYS, 17. MARRASKUUTA, PIDÄTYKSIÄ JA MIELENOSOITUKSIA
Kaksi viimeisintä vuorokautta ovat Kreikassa olleet vilkkaita. Niiden aikana on koettu suuri maanjäristys, joka ravisutteli suurta osaa Kreikasta, muistettu marssilla ja mellakoilla 17. marraskuuta 1973 Ateenan teknillisellä korkeakoululla ja sen läheisyydessä tapahtunutta tragediaa, seurattu terrorismista epäiltyjen pidätyksiä Kosilla sekä Syntagma-aukiolle kerääntyneiden vihaisten maanviljelijöiden mielenosoitusta ja yhteenottoa mellakkapoliisin kanssa.
LEFKAKSEN MAANJÄRISTYS
Lefkaksen saarella 17. marraskuuta tapahtunut 6,1 Richterin vahvuinen maanjäristys sai eräin paikoin aikaan suurta tuhoa ja kaksi ihmistä kuoli sen seurauksena. Aamulla kello 9 tapahtuneen maanjäristyksen tunsimme satojen kilometrien etäisyydellä erittäin selvästi, ja jopa lamput alkoivat heilua vinhasti. Suurimman tuhon uhreiksi joutuivat Athani-kylän asukkaat, joista monien koti joko romahti osittain tai siihen tuli vakavia halkeamia. Kyläläiset viettivätkin eilisen yön joko teltoissa tai autoissaan nukkuen, sillä kymmenien erisuuruisten jälkijäristysten vuoksi heidän ei annettu palata koteihinsa, eivätkä he varmasti olisi uskaltaneet palatakaan.
Uhrit olivat molemmat iäkkäitä naisia, joista toinen jäi päälleen kaatuneen kiviaidan puristamaksi ja toisen päälle syöksyi kodin seinän lävitse vierinyt parin tonnin painoinen kallionpala, joka oli irronnut satojen metrien etäisyydeltä ja kulki koko talon lävitse jättäen jälkeensä täydellisen tuhon. Illan uutislähetyksessä koko kansa katseli videolta, kuinka suomalaistenkin rakastaman ja maailman kauneimpien rantojen joukkoon valittu Egremnin hiekkaranta joutui taustallaan olevasta kalliojyrkänteestä irronneiden möhkäleiden pommittamaksi, suuren hiekkapilven ja aaltojen kohotessa ilmaan. Olikin suuri onni, ettei maanjäristys tapahtunut turistisesongin aikaan. Myös viereisellä Ithakin saarella tapahtui maanvyörymiä, teitä repeytyi kahtia ja talot kärsivät vaurioita. Maanjäristyksellä uskotaan olevan yhteyttä viime vuonna läheisellä Kefallonian saarella tapahtuneisiin kahteen samoin yli 6 Richterin suuruiseen maajäristykseen.
ATEENAN TEKNILLISEN KORKEAKOULUN MUISTOPÄIVÄ
Eilen oli myös Ateenan teknillisen korkeakoulun (Πολυτεχνείου) tragedian muistopäivä. Silloin tuli kuluneeksi tasan 42 vuotta siitä, kun sotilasjunttaa vastaan vuonna 1973 tehdyn mielenosoitusten ja kansannousun aalto huipentui korkeakoululla 17. marraskuuta. Kyseisenä aamuna nimittäin armeija määrättiin tankeilla kaatamaan korkeakoulun aidat, joiden suojiin suuri opiskelijajoukko oli linnoittautunut vaatien demokratian paluuta ja opiskelijoilta evättyjen oikeuksien palauttamista. Korkeakoulun tiloihin linnoittautuneet myös välittivät tiloista radiolähetyksiä – joiden tunnetumpiin ääniin lukeutui sittemmin poliitikkona tunnetuksi tullut Maria Damanaki – ja yllyttivät siten muitakin nousemaan vastustamaan diktatuuria ja sotilasjunttaa, jonka johdossa oli tuolloin Georgios Papadopoulos. Tuhansittain ihmistä saapuikin paikalle, ja maan johto oli ymmärrettävästi vaikean paikan edessä ja niinpä tankit komennettiin apuun. Koulun ulkopuolella tapahtuneissa yhteenotoissa sai surmansa ainakin 24 ihmistä, virallisesti koululla ei myönnetä ketään tapetun.
Vuodesta 1973 lähtien 17. marraskuuta kerää Ateenan keskustaan suuria mielenosoituksia, jotka toisinaan yltyvät väkijoukon ja mellakkapoliisin yhteenotoiksi, etenkin korkeakoulua ympäröivillä sivukaduilla, joilla polttopullojen lentely on suhteellisen tavallinen näky. Kyseisestä päivämäärästä otti nimen itselleen jopa Kreikan pelätyin ja pitkään etsityin terroristijärjestö, marxilais-nationalistinen Marraskuun 17 (17 Νοέμβρη), jonka kohteet ja uhrit olivat poikkeuksetta joko sotilaallisia tai poliittisia ja pääasiallinen rahoituskeino pankkiryöstöt.
TERRORISMISTA EPÄILTYJEN PIDÄTYKSIÄ
Kosin saarella puolestaan Kreikan poliisi on pidättänyt kaksi syyrialaista miestä epäiltyinä terrorismijärjestöön liittyvistä suhteista. Miehet saapuivat Kosille kumiveneessä pari päivää sitten, muiden pakolaisten seassa, ja tarkastuksissa heidän älypuhelimistaan löytyi valokuvia aseista, puukoista, yksi epäillyistä poseeraamassa ISIS:in lipun edessä sekä Islamilaisen valtion taistelijoista otettuja kuvia. Kreikan tiedustelupalvelun kuulusteluissa miehet ovat kieltäneet omaavansa minkäänlaista yhteyttä maailmalla viime päivinä suunnatonta pelkoa lietsoneeseen terroristijärjestöön. Miehiä ei tietojen mukaan löydy ISIS:in toimintaan liittyvien henkilöiden listalta, mutta vastaavia tietoja odotellaan myös ulkomailta.
Kerrottakoon samassa yhteydessä, että peräti kahdeksan ihmistä on onnistunut pääsemään Eurooppaan ”samalla” passilla, joka löytyi Pariisin terrori-iskussa kuolleen jihadistin viereltä. Hän saapui ja joutui rekisteröidyksi Kreikan Leros-saarella. Väärennettyjä passeja on siis luultavasti liikkeellä enemmänkin ja saapuvien pakolaisten tutkintaan kiinnitetään nyt entistä tarkempaa huomiota.
MAANVILJELIJÖIDEN TUNTEET KUUMINA
Tänään puolestaan maanviljelijät ja karjankasvattajat ovat osoittaneet mieltään Ateenan parlamentin edustalla olevalla Syntagman aukiolla hallituksen suunnittelemia muutoksia vastaan. Tuhannet vihaiset maajussit olivat saapuneet paikalle eri puolilta maata, jopa Kreetalta heitä oli noin 3 000. Osa toi mukanaan vihanneksia ja olipa ainakin yhdellä karjankasvattajalla olallaan pieni suloinen karitsa, joka on Kreikan pääministerin kaima eli Aleksi ja taisi olla mielenosoittajista se säyseimmällä mielellä saapunut.
Väki oli saapunut osoittamaan mieltään niin omaa ammattialaansa odottavien veronkiristysten, sairasvakuutus- ja eläkekassansa OGA:n muutosten sekä myöhässä olevien tukiaisten vuoksi. Esimerkiksi veroprosentti nousee ensi vuonna kerralla lähes kaksinkertaiseksi 13 % peräti 20 %, ja seuraavana 26 % suuruiseksi, eikä siinä tunneta porrastusta, vaan sama vero peritään jo ensimmäisestä eurosta lähtien. Vuosittaiseen OGA:n maksuun puolestaan on suunniteltu jopa kolminkertaista maksua nykyiseen verrattuna. Kerrottakoon, että Kreikassa eri ammattialoilla on vielä oma sairasvakuutus- ja eläkekassansa. Lisää vettä myllyynsä maanviljelijät saivat tänä aamuna kuullessaan, että jopa viinille on velkojien kanssa sovittu erikoisvero. Sitä pidetään erityisen typeränä päätöksenä, sillä ainakaan muut Euroopan viinintuottajamaat eivät sellaista omilta tuottajiltaan peri eli kreikkalaisten viinien menekin pelätään kärsivän niin taloudellisen ahdingon keskellä elävien kreikkalaisten kuin ulkomaan markkinoiden osalla.
Hallituksen suunnan lisäksi maanviljelijät ovat erityisen suuttuneita troikan vaatimuksille, joihin uudistusten katsotaan pitkälti, jollei täysin, pohjautuvan. Mellakkapoliisi oli luonnollisesti parlamentin edustalla turvaa ja rauhaa ylläpitämässä, sillä mielenosoittajat yrittivät päästä rakennuksen sisätiloihin sivuoven kautta. Poliisi turvautui mm. kyynelkaasun käyttöön useampaan kertaan, monien läsnäolleiden mielestä aiheetta. Kaasuun maajussit vastasivat heittelemällä hedelmiä ja vesipulloja.
Voi kamalaa, täällä tuosta Lefkaksen maanjäristyksestä ei oikeastaan juurikaan kerrottu, se meni ohitse vain lyhyellä maininnalla. Itse olen saarella lomaillut kerran ja ihastunut ikihyviksi. En silloin kylläkään tiennyt, että siellä saattaa esiintyä noin voimakkaita järistyksiä. Ikävä lukea, että kuolonuhrejakin oli, ja että se kaunis Egremnin ranta sai kokea noin kovia. Aiotaankohan se raivata jälleen ensi kesäksi auki, jotta turistit pääsevät siitä nauttimaan? Huimalta kuulostivat myös maanviljelijöiden elämään tulevat muutokset, eikö siellä tosiaan ole porrastettua verotusta?
Miljalle vastaukseksi, että kukaan ei vielä osaa sanoa, voidaanko Egremnin rantaa raivata entiseen uskoonsa, tuhot ovat sen verran mittavia. Monin paikoin upeasta hiekkarannasta kun ei ole enää mitään jäljellä, vaan yllä pelottavasti häämöttänyt jyrkänne on kirjaimellisesti valunut ihan vesirajaan saakka. Tällä hetkellä asia ei edes ole viranomaisten tai paikallisten mielessä, sillä jälkijäristyksiä on koettu jo pitkälti toista tuhatta ja monet niistä ovat olleet voimakkaita. Ensin täytyy odotella tilanteen rauhoittumista, johon voi mennä kuukausia ja vasta sitten päättää Egremnin kohtalosta.