MUSEOT

Koska Kreeta oli keskeisellä paikalla jo muinaisen sivistyneen maailman kartalla ja koska saarta on myös ahkerasti kaiveltu ristiin rastiin kansainvälisin voimin, voi myyttinen Kreeta ylpeillä useilla museoilla. Etenkin arkeologisten museoiden määrä on yllättävä suomalaisesta näkökulmasta pienen pinta-alan omaavalle alueelle. Niitä on useita, vähintään yksi kussakin läänissä, ja jokaisella on silti runsaasti uskomattomia löytöjä esiteltävänään. Esittelen museot alueittain, ja tietolähteinä ovat olleet niiden omat sivustot sekä Kreikan Kulttuuriministeriön tiedot.

HANIA:

Arkeologinen museo sijaitsee vanhassa kaupunginosassa, vanhan venetsialaisen San Francesco -kirkon suojissa, osoitteessa Halidon 21. Kirkon vaikuttavilla kaarikäytävillä sijaitsevat näyttelyesineet ovat peräisin neoliittiseltä ja minolaiselta aikakaudelta aina roomalaisvuosille, ja ne löytyivät aikoinaan Hanian ja muun Länsi-Kreetan alueelta. Kokoelmissa voit tutustua siihen, millaista keramiikkaa saarella valmistettiin, millaisilla aseilla taisteltiin, millaisilla kolikoilla maksettiin, ja millaisia koristeita kodeissa, temppeleissä ja haudoilla käytettiin, ja millaisten mosaiikkilattioiden päällä muinaiset kreetalaiset sipsuttelivat. Museon helmiin kuuluvat suloiset keraamiset eläinpatsaat, taidokkaat kultakorut ja muinaisten minolaisten käyttämät aseet.

Puhelin: 28210 90334

Avoinna tiistaista perjantaihin kello 8 – 19, lauantaina ja sunnuntaina kello 8.30 – 15.

 

Kissamon arkeologinen museo sijaitsee Kastelli Kissamo -nimisessä rantakaupungissa. Museo esittelee alueen historiaa aina neoliittiseltä kaudelta ajanlaskumme alkuvuosille, pääpainon ollessa kuitenkin roomalaisen valtakunnan aikaisessa Kissamossa. Esineistö on jaettu ajankohdan mukaan kokonaisuuksiksi. Kaksikerroksisessa museossa voit ihailla suuria amfora-ruukkuja, muinaisen roomalaisen kylpylän raunioita – jotka löytyivät rakennuksen alta -, seinämaalauksia, mosaiikkilattioita, veistoksia, haudoista löytyneitä koruja jne. Muinainen Kissamon kaupunki tuhoutui maan tasalle valtavan maanjäristyksen seurauksena vuonna 365 jaa.  Museo löytyy osoitteesta: Stratigou Tsanakin aukio.

Puhelin: 28220 83308

Avoinna kesäaikaan kello 8.30 – 19.30 ja talvisin kello 8 – 15, maanantaisin suljettu.

 

[ad#ga-300×250]

Merimuseo sijaitsee Hanian kaupungin venetsialaisen sataman liepeillä, Firkas-linnoituksen tiloissa. Vuonna 1973 avatun museon kokoelmat sisältävät nimensä mukaisesti saaren merihistoriaan liittyvää aineistoa, kuten eri aikakaudelta peräisin olevien veneiden ja laivojen pienoismalleja. Lisäksi näytillä on laivaston taisteluissa käyttämää esineistöä eli lähinnä suunnistuksessa tarvittuja välineitä – sekstantteja, barometrejä, kompasseja – aseita ja kuuluisien kreikkalaisten admiraalien muotokuvia sekä vanhoja valokuvia. Museo on vierailemisen arvoinen myös sinne koottujen harvinaisten simpukoiden ansiosta.

Osoite: Akti Koundourioti

Puhelin: 28210 91875

Avoinna kesäaikaan: päivittäin 10 – 14 ja 17 – 19, maanantaisin suljettu.

Avoinna marraskuun ja maaliskuun lopun välillä kello 8.30 – 15.

 

Bysanttilaisen ja sen jälkeisen ajan kokoelma on esillä San Salvatoren kirkossa, osoitteessa Theotokopoulou 82. Pysyvä näyttely esittelee lähinnä Hanian läänin historiallista ja taiteellista identiteettiä kristillisen aikakauden alkuvuosilta aina turkkilaisvallan vuosille. Suuri osa esineistöstä on saatu lahjoituksina paikallisilta. Kokoelmiin kuuluu muun muassa mosaiikkitöitä, hautamuistomerkkejä, seinämaalauksia, keramiikkaesineistöä, veistoksia ja kolikoita.

Puhelin: 28210 96046

Avoinna kesäkuukausina kello 8.30 – 19.30, talvella 8 – 15, maanantaisin suljettu.

 

Gavalohorin historian ja kansantaiteen museo sijaitsee Gavalohorin kylässä. Museo toimii perinteisessä kreetalaisessa asuinrakennuksessa, joka avattiin museokäyttöön vasta parikymmentä vuotta sitten. Rakennuksen lahjoitti paikallinen pariskunta. Kokoelmat on jaettu seitsemään aiheelliseen osaan: vanha talo, silkki, keramiikka, pitsinnypläys, kivirakenteet ja kivenveisto, kirkko sekä puunveisto. Historiaa esittelevät aseiden kokoelma, maalaukset ja valokuvat, vanhat kolikot – jopa ajalta 400 eaa – ja paikallisten sodissa voittamat kunniamitalit.

Puhelin: 28250 22625

Avoinna kesäaikaan päivittäin kello 8.30 – 19.30, talvella 8 – 15, maanantaisin suljettu

 

RETHYMNON

Arkeologinen museo sijaitsee venetsialaisen Fortetzan tiloissa, Rethymnonin kaupungissa. Vuonna 1991 perustetussa museossa säilytetään alueelta löytyneitä esineitä, joista osa on peräisin niinkin kaukaa kuin 3 000 eaa. Suuri osa löydöistä on tehty asumusten raunioista, haudoista ja alueen luolista, etenkin Geranin ja Ellenesin luolista. Luolien esineistöön kuuluvat esimerkiksi nuolenpäät, työkalut, korut ja pikkuveistokset. Lisäksi esillä on ainutlaatuista keramiikkaa ja savesta valmistettuja sarkofageja – jotka ovat kauttaaltaan piirroksilla koristeltuja – pieni, mutta näyttävä egyptiläinen kokoelma, kauniita patsaita, kolikoita ja pieniä luuveistoksia.

Puhelin: 28310 54668

Avoinna kesäaikaan kello 8 – 19 ja talvisin kello 8.30 – 15, maanantaisin suljettu

 

Rethymnonin historian ja kansantaiteen museo esittelee nimensä mukaisesti paikallisten elämää menneinä vuosisatoina. Museon esineistö on jaettu viideksi kokoelmaksi. Ensimmäinen esittelee käsintehtyjä kodin tekstiilejä, kuten pöytäliinoja, pyyhkeitä ja sängynpeittoja kahdelta viimeiseltä vuosisadalta. Toisessa voit ihastella pitsinnypläyksen taidonnäytteitä, sekä 1800- ja 1900-luvun kapioita. Kolmas kokoelma esittelee korinpunontaa ja keramiikan valmistusta, neljäs maanviljelyksessä käytettyjä työkaluja ja leivän valmistusta. Viides kokoelma keskittyy perinteisiin ammatteihin, joita olivat esimerkiksi satulantekijä, hevosten kengittäjä ja puukonvalmistaja. Museo toimii osoitteessa M. Varnardou 28 – 30.

Puhelin: 28310 23398

Avoinna kesäaikaan kello 8 – 19 ja talvisin 8.30 – 15, maanantaisin suljettu.

 

Nykytaiteen museo – L- Kanakakis Gallery – löytyy Rethymnonin vanhasta kaupunginosasta, osoitteesta: Xanthoudinou 5. Se perustettiin vuonna 1992 kunnianosoituksena paikalliselle taidemaalarille, Lefteris Kanakakikselle. Museon kunniapaikkoja koristavat luonnollisesti Kanakakiksen 70 maalausta, akvarellia ja piirrosta, mutta muidenkin kreikkalaisten nykytaiteilijoiden töitä on runsaasti esillä.  Museossa järjestetään myös usein vaihtuvia näyttelyitä.

Puhelin 28310 52689

 

IRAKLION

Arkeologinen museo sijaitsee Iraklionin kaupungissa, osoitteenaan Xanthoudidou 1. Se kuuluu Kreikan ja koko Euroopan tärkeimpien museoiden joukkoon, sillä sinne on koottu suurin osa minolaisista löydöistä, joita Kreetan maaperästä on tehty. Kokoelmiin kuuluukin lähes kaikkea eli keramiikkaa, kolikoita, rikkaiden taloista löydettyjä värikkäitä seinämaalauksia, veistoksia, patsaita, mosaiikkilattioita, vauraiden haudoista löytyneitä kultakoruja ja metalliesineitä. Kreetan koko 5 500-vuotinen historia on esillä. Museon tunnetuimpiin esineisiin lukeutuvat kivinen koristeltu sarkofagi ja tänäänkin mysteerinsä säilyttävä Faistoksen kiekko noin vuodelta 1800 eaa.

Puhelin: 2810 226092 ja 2810 279000

Avoinna kesäaikaan maanantaisin kello 13 – 20, tiistai – lauantai 8 – 20 ja sunnuntaisin 8 – 15

 

Iraklionin historiallinen museo toimii osoitteessa Lyssiachou Kalokairinou. Museon suojissa säilytetään muun muassa ainoata Kreetalla olevaa saaren oman pojan Domenicos Theotokopouloksen eli El Grecon maalausta. Runsaisiin kokoelmiin kuuluu myös esimerkiksi käsitöitä, veistoksia, karttoja, korua, musiikki-instrumentteja, seinämaalauksia ja kolikoita. Museossa on myös erillinen Kazantzakis-huone, jossa on nähtävillä Kreikan kuuluisimpiin kuuluvan kirjailijan työpöytä ja muuta henkilökohtaista esineistöä.

Puhelin: 2810 288708

Avoinna kesäaikaan arkisin kello 9 – 17 ja lauantaisin kello 9 – 14.

 

Kazantzakis-museo sijaitsee Varvaroissa, noin 20 kilometriä Iraklionista etelään. Koko rakennus on omistettu saaren, ja samalla koko Kreikan kuuluisimpiin lukeutuvan, Nikos Kazantzakikselle. Hänet suomalaisetkin tuntevat teoksesta Kerro minulle, Zorbas ja siitä tehdystä elokuvasta sekä romaanista Viimeinen kiusaus, jonka pohjalta Scorsese ohjasi Kristuksen viimeisen kiusauksen. Näytteillä on niin henkilökohtaisia esineitä, kirjeitä ja muistiinpanoja kuin kaikkien hänen kirjojensa kreikankieliset ensipainokset, sekä käännöksiä 49 kielellä. Voit myös katsella kirjailijasta kertovaa dokumenttielokuvaa, tosin et suomeksi.

Puhelin: 2810 742451

 

Agia Ekaterini-siinailaisen luostarin tiloissa toimii museo, jossa on esillä harvinaisia maalauksia ja muuta historiallista esineistöä. Alkujaan 900-luvulta peräisin oleva luostari kuuluu samannimisen Siinai-vuorella sijaitsevan luostarin alaisuuteen, ja oli 1400- ja 1700-lukujen välillä tärkeä kulttuurillinen keskus. Kokoelmiin lukeutuvat esimerkiksi suuri määrä arvokkaita ikoneita – etenkin kreetalaisen 1500-luvulla eläneen Mihail Damaskinoksen maalaamia -, seinämaalauksien osasia, käsikirjoituksia ja kirkollista esineistöä. Niistä osa sijaitsee luostarin Agioi Deka -kirkossa.

Kreetan luonnonhistorian museo sijaitsee osoitteessa Knossou 157, Knossoksen palatsille johtavan tien varrella. Se toimii kunnostetussa teollisuusrakennuksessa, ja on Kreetan yliopiston ylläpitämä. Museo ei ole pelkästään näyttelyitä varten, vaan se toimii aktiivisesti tutkimuksen ja luonnonsuojelun alalla. Vierailijat voivat tutustua erilaisiin eläin- ja kasvikokoelmiin, saaren luontoalueita esittäviin pienoismalleihin sekä yli 8 000 fossiilin kokoelmaan. Rohkeat voivat myös itse kokeilla, miltä erivahvuiset maanjäristykset tuntuvat, ja mitä ne saavat aikaan. Museon ”tähtiin” kuuluu itseoikeutetusti saarella yli 9 miljoona sitten eläneen Deinotheriumin luurangon perusteella valmistettu näköisversio.

Puhelin:  2810 282740

Avoinna päivittäin kello 9 – 21.

 

LASSITHI

Agios Nikolaoksen arkeologinen museo sijaitsee läänin pääkaupungissa, osoitteessa Paleologou 74. Se on perustettu vuonna 1974 tarkoituksenaan koota saman katon alle Itä-Kreetalta löytyneet esineet, joita siihen saakka oli säilytetty Iraklionin arkeologisessa museossa. Museon tiloissa voit tutustua alueen historiaan ja elämään myyttisten minolaisten ajoista aina roomalaisten valtakauteen. Museon kuuluisimpiin esineisiin kuuluvat Mirtoksen jumalatar – pieni naishahmoinen uhrimalja – sekä nuoren urheilijan pääkallo, jota edelleen koristaa kultainen lehtiseppele, ja jonka suusta löytyi manalaan sieluja kuljettaneelle ”lautturille” tarkoitettu hopeakolikko. Suurin kokoelma koostuu Sitian Agia Fotian hautausmaalta löydettyjä esineistä, kuten savisista sarkofageista, joiden ulkopinta on kauttaaltaan piirrosten peitossa. Sitian hautausmaa oli aikoinaan Kreikan suurimpia.

Puhelin: 28410 24943

Avoinna kesäaikaan kello 8 – 15, maanantaisin ja talvisin suljettu.

 

Ierapetran arkeologinen museo sijaitsee Kanoupaki-aukiolla, Ierapetran kaupungissa. Museo on perustettu jo 1800-luvun lopulla, ja sen tiloissa säilytetään mittavaa kokoelmaa eri aikakausilta peräisin olevia esineitä. Tässäkin museossa sinua odottavat ikivanhat saviset sarkofagit, lamput, upeasti koristellut saviruukut, patsaat, kolikot sekä pienoisveistokset. Niistä vanhimmat ovat reilusti yli 3 000-vuotisia.

Puhelin: 28420 28721

Avoinna kesäaikaan päivittäin kello 8 – 15, maanantaisin suljettu

 

Sitian arkeologinen museo löytyy aivan Sitiasta Ierapetran suuntaan lähtevän tien alusta. Museo toimii vuodesta 1984, ja sen suojissa säilytetään alueelta löytyneitä esineitä, joista vanhimmat ovat yli 4 000 vuoden ikäisiä. Museon ensimmäinen osa esittelee neoliittiselta ajalta peräisin olevia simpukoita, jotka löytyivät Zakroksen luolasta, sekä kivikirveitä ja Agia Fotian hautausmaalta esiin kaivettuja saviruukkuja. Toinen kokoelma käsittää minolaisen kulttuurin jäänteitä, kuten Knossoksen palatsista ja Kato Zakroksesta löytyneitä esineitä, sekä maailman vanhimman tunnetun viinipuristimen. Kolmas osa koostuu geometrisen ajan kultakoruista, ruukuista ja saviveistoksista. Neljäs kokoelma keskittyy hellenistisen ja roomalaisen kauden löytöihin, kuten saviruukkuja, eläinaiheisia veistoksiin ja kolikoihin, joista osa on alkuaan tullut saarelle Rodokselta ja Kalymnokselta.

Puhelin: 28430 23917

Avoinna maanantaita lukuun ottamatta kello 8.30 – 15.

 

Kreetan etnologinen museo sijaitsee Voroissa, noin 2 kilometriä Faistoksen palatsin raunioilta. Se toimii vuodesta 1988 ja esittelee vierailleen kreetalaista kansanperinnettä viimeisten vuosisatojen varrelta. Suurin osa esineistä on peräisin turkkilaisvallan ajalta, välillä 1699 – 1898, ja niiden yksinkertaisuus paljastaa saarelaisten kovan arjen. Esineet on jaettu seitsemään osaan, joita ovat: ruoka ja maanviljelys, arkkitehtuuri, kudonta, elinkeinot ja kauppa, liikenne ja kuljetusvälineet, moraali ja tavat, sosiaalinen yhteisö. Näytteillä on siis kaikkea jokapäiväiseen elämään liittynyttä, kuten kangaspuut, huonekaluja, ryijyjä, keittoastioita, musiikki-instrumentteja, suutarin työkalut ja paljon muuta.

Puhelin: 28920 91110


Kommentit

Kreeta, museot — 4 kommenttia

  1. Kreetalla taitavat sijaita Ateenan jälkeen Kreikan mahtavimmat museot, ainakin mitä arkeologisiin löytöihin tulee. Kuten yllä jo kerrottiinkin, on jokaisella alueella oma arkeologinen museonsa, jossa pääsee ihailemaan juuri kyseisen alueen omia aarteita. Jos alueelta on kaivettu esiin paljon samantapaista esineistöä, ovat museot vaihdelleet niitä myös keskenään. Osa on tietysti myös viety Ateenaan. Etenkin keramiikkaa on runsaasti esillä, aseita ja koruja samoin. Knossoksen anti on ollut erityisen runsasta, joten muistakaa käydä sitä katsomassa.

  2. Olen eläkkeellä oleva nainen, joka pääsi vuosien unelmoinnin jälkeen matkustamaan lapsenlapsen seurassa Kreetalle. Kreetan museot tulivat suureksi osaksi tutuiksi, niissä kiertelin varmaan seurueen mielestä jo liiaksi asti. Katseltavaa oli kuitenkin niin paljon ja vieläpä niin mielenkiintoista, ettei niitä yksinkertaisesti voinut jättää väliin. Ja mikä eläkeläiselle parasta, museoiden pääsymaksut ovat meille iäkkäille halvat, kunhan on passi tai henkkari mukana iän todistamiseksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>