LASSITHI

Lassithi sijaitsee Kreetan itäisimmässä osassa, ja on saaren toiseksi pienin lääni, jossa asukkaitakin on vain reilut 54 000. Se on henkeäsalpaavan kauniin saaren aurinkoisinta aluetta, ja siellä sijaitsee Euroopan eteläisin kaupunki Ierapetra eli Pyhä kivi.

Pääkaupunki Agios Nikolaos on useiden suomalaistenkin lempikohteita. Se on elämää sykkivä hurmaava pikkukaupunki, joka kaunistaa Mirabello-lahden rantaa. Sen rinnalle on noussut Elounda, joka kasvoi pienestä kalastajakylästä maailman maineeseen parissa vuosikymmenessä. Eloundan lahti on kuuluisa äärettömän sinisestä merestään ja suojaisasta sijainnistaan. Aivan sen edustalla sijaitsee kaunis mutta surullisenkuuluisa Spinalongan saari, jolle Kreetan spitaaliset karkotettiin vuoteen 1957 saakka. Saarella komeilee myös vanha venetsialainen linnoitus.

Lassithin rantoja ylistetään usein Kreetan vaikuttavimmiksi. Koko rantaviivan pituudelta voit löytää niin silmää hivelevän kauniita hiekkarantoja ja ”salaisia” poukamia, mutta myös Spinalongan ja Hrisin saarten rannat tunnetaan kautta maailman.

Lassithin alue oli sekin aikoinaan minolaisten temmellyskenttää, ja esimerkiksi Gourniassa (jota kutsutaan myös Minolaisen Kreetan Pompeijaksi) ja Kato Zakroksessa voit tutustua loistavasti säilyneiden kaupunkien raunioihin. Niiden kaduilla kävellessäsi pääset osaksi historiaa.

Jos lomailet Lassithin läänissä, tai saavut siihen tutustumaan, muista vierailla Psychron luolassa, joka on paitsi viileä (psychro tarkoittaa viileää) myös ylijumala Zeuksen synnyinluola. Ainakin kreikkalaisen mytologian mukaan. Luola toimikin minolaisten pyhänä paikkana ja tänään voit ihastella sen uumenissa kirkasvetistä lampea ja tippukiviä.

Lassithi on hurmaava sekoitus historiaa, upeita rantoja, spitaalisten aaveita ja kreikkalaisittain vilkasta yöelämää.