AMFIPOLIS TÄNÄÄN
Muistatko vielä, hyvä lukija, viime syksynä noussutta kohua, jonka sai aikaan Pohjois-Kreikan Makedonian alueelta löydetty valtava hautakumpu ja sen kaivaustyöt? Aluksi Strymonjoen lähettyvillä olevan Amfipoliksen haudan odotettiin kuuluneen jollekin Aleksanteri Suuren perheen jäsenelle tai hänen sotilasjoukkojensa johtajalle. Vaikka poikkeuksellisesti pääsimme nauttimaan haudan esiin kaivamisen jokaisesta askeleesta ja sen suurten tilojen ihastelusta kuva- ja videomateriaalin avulla, ei kukaan tänään tunnu edes muistavan koko Amfipoliksen ja sen hautakummun olemassaolon. Hanke on itse asiassa hylätty niin pahasti, että koko auki kaivetun Kasta-kukkulan hautakummun mahtavien tilojen pelätään kenties romahtavan lähitulevaisuudessa. Kansallisesta ylpeydenaiheesta on pikavauhtia muodostumassa hylätty unelma ja poliittinen häpeäpilkku. Kerrottakoon, että samaan aikaan Italiassa päämajaansa pitävä Borsa Mediterrenea del Turismo Archaeologico on valinnut Amfipoliksen hautakummun kaivaukset vuoden merkittävimmäksi alansa hankkeeksi ja myöntänyt sille Kansainvälisen arkeologisen löydön ensimmäisen palkinnon.
Siinä missä Amfipoliksen kaivauksien osalta arkeologista ryhmää johtanut Katerina Peristeri ja vastuunalainen ministeriö antoivat loppusyksyllä ja talvella 2014 ainakin joka toinen päivä julkisen tiedotteen kuvineen ja videopätkineen, ei mediassa ole enää kuukausikausiin mainittu sanallakaan koko maailman huomion keskipisteeksi yltänyttä hautakumpua ja sen sisältöä. Aivan kuin koko projekti olisi haihtunut ilmaan ja Amfipoliksen ”aarre” kadonnut maailmankartalta. Vasta muutama päivä sitten joku journalisti muisti aiheen ja kirjoitti siitä nasevan artikkelin. Sen innoittamana muutkin sanasepot liittyivät leikkiin ja nostivat esille Amfipoliksessa sijaitsevan Kastan hautakummun joutumisen poliittisen keinottelun ja väärinkäytön kohteeksi. Osa mainitsee syypääksi viime vuonna vielä pääministerin pallia lämmittäneen Antonis Samaraksen, jonka koetaan lietsoneen uskomattoman harvinaiseen ja arvokkaaseen arkeologiseen löytöön liittyvää mediavillitystä saadakseen huomion kääntymään pois Kreikan talouskriisistä ja pönkittääkseen oman puolueensa asemaa.
Olipa syypää kuka tahansa, näyttää varmalta, että Amfipoliksen mahtava hautakumpu on toistaiseksi täysin oman onnensa ja Olympoksen jumalien suopeuden ja suojelun varassa. Valtiolla ei ole varoja sen kunnostustöihin eikä ilmeisesti edes sen nykyisen tilan takaamiseen. Virallisesti hautakummun kaivaustöiden rahoitus lakkautettiin maaliskuussa 2015, ja tällä hetkellä kaivaustöitä johtaneen Katerina Peristerin ryhmä jatkaa vain muualla suoristettavaa löydetyn esineistön, viiden poisnukkuneen jäännösten jne. tutkimista ja ajoitusta.
Näyttää aivan siltä kuin Kreikka olisi jättämässä pohjoisosassaan sijaitseva turisteillekin loistavan kohteen vetovoiman käyttämättä ja yhden oman kulttuuriperintönsä loistokkaista muistoista suojelematta ja hyödyntämättä. Jopa eduskunnassa istuva Potami-puolue on esittänyt asiasta vastuussa oleville ministeriöille virallisen kysymyksen siitä, mitä ne aikovat Amfipoliksessa sijaitsevan Kastan hautakummun osalta tehdä. Odotammekin varmaan kaikki mielenkiinnolla siihen (toivottavasti) lähiaikoina saatavia vastauksia. Lue Amfipoliksen hautakummusta tarkemmin siitä kirjoittamallani erillisellä sivulla.
No eipä tosiaan ole Anfipoliksesta kuulunut kuukausikaupalla yhtään mitään täällä Suomessa, itsekin olin jo ehtinyt koko arkeologisen aarteen unohtaa. Kiitos kun muistutit sen olemassaolosta! Järkytyin lukemastani, koska en tosiaankaan voi käsittää, kuinka noin ainutlaatuinen muistomerkki on nyt jätetty oman onnensa varaan. Eihän sen sisällä tietysti enää mitään helposti mukaan kaapattavaa ole, mutta eikö sen kunnosta pitäisi huolehtia, jotta jälkipolvetkin pääsisivät sitä ihailemaan? Pienellä restaurointiurakalla kohteesta saisi varmaan loistavan vetonaulan turisteillekin, en tiedä onko samaisella alueella mitään muuta tarjottavaa. Jollei ole, on hautakummun merkitys sitäkin suurempi. Siinähän saisi alueelle samalla tuloja ja uusia työpaikkojakin, jos saisi turistivirrat liikkeelle.