ARVONLISÄVEROT NOUSIVAT
Kerroin jo aiemmin Kreikan arvonlisäverojen kaavailluista muutoksista, ja ne astuivat voimaan juuri tänään, 1. lokakuuta. Nyt siis hotellien arvonlisävero on 13 % (entisen 6,5 % sijaan), ravintoloiden ja kahviloiden 23 %. Sen lisäksi eräät Egeanmeren saaret menettivät vielä eilen nauttimansa alemmat verotusprosentit ja joutuivat samalle linjalle kuin suurin osa muusta Kreikasta. Korotus jätettiin tarkoituksella kyseiseen ajankohtaan, jotta tämänvuotinen turistisesonki ei kärsisi hintojen korotuksista. Taksimatkojen hinnat jo kohosivatkin heinäkuussa alan ALV:n noustessa 23 %, entisestä 13 %:sta, ja saman kohtalon koki myös julkinen liikenne. Kaikki muutokset olivat kolmannen tukipaketin ehtojen joukossa, joten Kreikka ei voinut niitä loputtomiin vältellä.
Kukaan ei vielä osaa sanoa tarkkaan, kuinka suuri vaikutus ALV:n korotuksella on suomalaisen keskivertomatkailijan loman hintaan, mutta matkatoimistot ja hotelliyrittäjät siirtävät varmasti majoituksen hinnanmuutokset asiakkaidensa maksettavaksi. Kreikka kuitenkin ounastelee, ettei kyseinen tosiasia vähennä maahan suuntaavia turistivirtoja, jotka vuonna 2015 ovat olleet historian suurimpia. Vaikka venäläisten määrä on selvästi laskenut, ovat heidän tilalleen saapuneet uudet tulokkaat Aasiasta, ja eurooppalaiset tulivat jäädäkseen jo vuosikymmeniä sitten. Valmismatkan tai itse varattujen hotellien (samoin kuin leirintäaluepaikkojen) lisäksi lomailijan tulee siis varautua myös kalliimpiin laskuihin esimerkiksi tavernassa ja liikkumisen kohdalla. Ravintolan laskua luultavasti hinaa entistä korkeamalle myös monien elintarvikkeiden hintojen nousu, mikä puolestaan on niiden heinäkuisen arvonlisäveron korotuksen syytä. Varaudu siis Kreikan matkaasi varatessa ja sen aikana kaivamaan taskuasi entistä syvemmältä.
Mitä Egeanmeren saariin tulee, tämänpäiväinen arvonlisäveron korotus tuo muutoksia elämään ja palveluiden hintoihin lopulta Rodoksella, Santorinilla, Mykonoksella, Naksoksella, Paroksella ja Skiathoksella. Niiden katsotaan nauttivat turistien tuomista rahavirroista siinä määrin, että kykenevät jo maksamaan ALV:nsä muun maan tavoin. Osa edellä mainituista saarista lukeutuu suomalaistenkin matkatoimistojen kohdelistoille jo vuosien takaa, ja osa on vastikään niille lisätty. Ensi kesäkuun alusta sama kohtelu ulottuu myös hieman heikommasta talouskehityksestä ja tulotasosta nauttiville Egeanmeren saarille ja vuoden 2017 alkuun mennessä jopa harvaanasutut ja turistien reiteiltä pahasti syrjässä olevat kreikkalaiset pikkusaaret joutuvat samaan verotusluokkaan.
Kreikankin ennen niin lempeämielinen verokarhu on siis noussut takajaloilleen ja vaatii omiaan.
Taatusti ensi kesänä on kaikki sitten lomalla kalliimpaa, majoituksesta ruokailuun. En ole vielä valmismatkojen Kreikan hintoja katsellut ensi vuoen osalta, onko niitä edes saatavilla, mutta eiköhän nuo korotukset heijastu aika totaalisesti meidän lomailijoiden maksamiin hintoihin. Matkanjärjestäjät kun vaativat aina hotelleilta mahdollisimman alhaista hintaa, eli siinä ei kuulema majoituksentarjoajalle ole jäänyt suurta voittomarginaalia. Juuri sen vuoksi lienee mahdotonta heidän noita arvonlisäverojen korotuksia maksaa omasta pussistaan. Ja matkanjärjestäjät eivät takuulla suostu omaa voittoaan vähentämään.