”MAAJUSSIT” TRAKTOREINEEN TEIDEN VARSILLA!
Kreikassa maanviljelijät ovat ottaneet traktorinsa ja lähteneet tien päälle, eivätkä suinkaan pitääkseen moottorit lämpiminä ja akut toimivina! Kyseessä ei myöskään ole tapa saada vuoden työn puolesta hiljaisimmat kuukaudet kulumaan, vaan mielenosoitus Kreikan valtion kaavailemia muutoksia vastaan; muutoksia, jotka saattaisivat maanviljelijöiden ja heidän perheidensä elämän päälaelleen. Suuri osa pienviljelijöistä kuvaa heitä koskevaan verotukseen ja sairasvakuutus- ja eläkemaksuihin unelmoituja muutoksia niin katastrofaalisiksi, että ne ajaisivat suuren osan heistä pakolla pellolta kaupunkiin, tai pahimmassa tapauksessa evakkoon ulkomaille.
Mitä uudistuksia Kreikan valtio sitten maanviljelijöille parhaillaan kaavailee? Verotuksen osalla siirryttäisiin tänä vuonna 13 % tuloverosta suoraan 20 %, ja vuonna 2017 prosentti pomppaisi aina 27 % saakka. Vero myös perittäisiin jo ensimmäisestä eurosta alkaen eli verotonta tuloa ei enää tunnettaisi, eikä veroprosentti kasvaisi tulojen mukana. Suunnitelman aiheuttamaa suunnatonta vastalausetta asiasta vastaava ministeri on koettanut lievitellä sanomalla, että hallitus kuitenkin haluaisi jättää maanviljelijöille maksettavat EU:lta saapuvat tukirahat verotuksen ulkopuolelle kenties jopa 12 000 euron rajaan saakka. Siihen vain eivät takuulla Kreikan velkojat ja ehtojen sanelijat suostu, sillä se tarkoittaisi huomattavasti pienempää verosaalista valtion jo muutenkin laihaan ja kituvaan kassaan. Uskomattoman suuren verotusmuutoksen lisäksi maanviljelijät tulisivat kokemaan aikamoisen muutoksen myös maksamissaan sairasvakuutus- ja eläkemaksuissa. Myös niihin on kaavailtu mittavia korotuksia, jotka parin vuoden sisällä tarkoittaisivat sitä, että nykyiset maksut vähintään tuplaantuisivat. Niihin sidotut eläkkeet eivät luonnollisesti nousisi euroakaan.
Tällä hetkellä teiden varsille eri puolilla Kreikkaa on jo kerääntynyt tuhansia vihaisia ja epätoivoisia ”maajusseja” uskollisine traktoreineen ja lisää kohtaloveljiä ja -sisaria liittyy joukkoon päivittäin. Mahtavimman traktoririvistön voi nähdä Tempissä, jossa valtatien laitamilla on jo noin 1 000 moottoroitua työjuhtaa kuljettajineen. Se on strateginen valinta, sillä kyseisen solan kohdalla Kreikka on erityisen helppo lähes kirjaimellisesti pätkäistä kahtia. Ja sen maanviljelijät aikovatkin tehdä, jos valtio pitää kiinni suunnitelmistaan ja vie ne lävitse parlamentissa. Myös muualla mantereella, samoin kuin maanviljelyllä pitkälti elävällä Kreetalla, on lukemattomia samanlaisia tapaamispaikkoja, joissa maanviljelijät ovat jo kylmistä ilmoista huolimatta valmiusasemissa.
Itse asiassa maanviljelijöiden mitta on tällä hetkellä niin täynnä ja hermot niin pinnassa, että maanviljelystä vastaava ministeri Evaggelos Apostolou piiritettiin loukkuun hänen vieraillessaan Pohjois-Kreikan Rodopissa keskustelemassa paikallisten viranomaisten kanssa alaansa liittyvistä asioista. Hän oli pussitettuna lähes 12 tunnin ajan ennen kuin pääsi poistumaan paikalta. Osa maanviljelijöistä koetti tunkeutua häntä isännöineeseen rakennukseen, ja loput vakuuttivat päästävänsä ministerin poistumaan vain, jos tämä lupaa vetää lakiehdotuksen pois pöydältä. Ministeri ei kuitenkaan voinut moista mennä lupaamaan, ja onkin jo sanonut, että myös maanviljelijöiden on muiden kansalaisten kera ”juotava velkojien kanssa solmitun sopimuksen kitkerä lasillinen”. Hän myös muistutti, että tänään maanviljelijöiden sairasvakuutuksesta ja eläkkeistä vastaava OGA saa eläkkeiden kohdalla noin 85 % tarvitsemistaan varoista valtion kassasta ja että 350 000 maanviljelijää, eli noin puolet OGA:ssa vakuutettuina olevista, ei ole viime vuonna syystä tai toisesta maksanut itselleen tullutta vakuutuslaskua.
Jopa mellakkapoliisi eli kreikkalaisittain MAT on joutunut toppuuttelemaan vihaisia maajusseja useallakin paikkakunnalla. Esimerkiksi Komotinissa he joutuivat kyynelkaasulla rauhoittelemaan maanviljelijöiden hermoja ja saivat itse suojautua ilmassa lenteleviltä kananmunilta ja savupommeilta. Lähipäivinä vastaavia yhteenottoja on odotettavissa varmasti muuallakin.
Hallitus on lupautunut aloittamaan neuvottelut maanviljelijöiden edustajien kanssa, tai ainakin kuuntelemaan, mitä toisella osapuolella on sanottavanaan ja millaisiin muutoksiin he ovat valmiita sitoutumaan. Luvassa lienee kuitenkin kissa ja hiiri -leikki sikäli, että hallituksen kädet ovat jokseenkin sidotut selän taakse velkojien muodostaman troikan toimesta, joka on jo aikoja sitten sanellut omat ehtonsa sekä verotuksen että vakuutusasioiden osalta. Maanviljelijät puolestaan vaikuttavat haluttomilta muutamaan nykyistä käytäntöä tai maksamaan euroakaan tämänhetkistä enempää.
Kumpikaan osapuoli ei kuitenkaan ole toistaiseksi suoraan vaatinut maanviljelyyn liittyvien, viime vuosina huomattavasti kasvaneiden kulujen pienentämistä. Esimerkiksi siemenet, kasvintorjunta-aineet ja lannoitteet ovat kokeneet mahtavia hinnannousuja. Se taas on osa suurten kansainvälisten kolossien, kuten Monsanton, taktiikkaa ja johtuu usein siitä, että tietyllä siemenlajilla kasvatettua satoa vaivaavia loisia ja rikkakasveja voi myrkyttää vain yhdellä ja ainoalla tuotteella, ”kiitos” geneettisen manipuloinnin, ja kyseinen tuote luonnollisesti on siemenet myyneen firman tuottama! Monopoli puolestaan tarkoittaa automaattisetsi korkeita hintoja. Nykyajan siemenet on myös käsitelty geneettisesti siten, ettei niillä saadusta sadosta voi pitää itsellä siementä seuraavaa satokautta varten. Ja se on usein jopa laitonta, vaikka onnistuisikin ja vain uusien siementen laskuja ja lipukkeita vastaan voi anoa tukiaisia.
Myös muut ammattiryhmät ovat saamassa oman suurkulauksensa samasta kitkerästä uudistusten lasista, mutta siitä kerron erillisessä artikkelissa lähipäivinä!
Ohhoh, onpa aikamoinen muutos tulossa maajussien elämään, jos nuo uudistusaikeet menevät lävitse. Kohtuuttomalta kuulostaa esimerkiksi noin korkea veroprosentti ensimmäisestä eurosta lähtien, eikö siellä tajuta porrastaa? Paljon on täälläkin maanviljelijät valittaneet viljelykulujen suuruudesta, mutta analyyttisesti aiheesta ei oikeastaan ole missään kirjoitettu. Varmaan tuo sama monopolismi jyllää täälläkin pitkälti. Ihan kuin maanviljelijöt haluttaisiin väkipakolla ajaa pois pelloiltaan ja kaupunkiin muiden työttömien seuraan!