ONKO KREIKAN KOLMAS TUKIPAKETTI VAARASSA?
Tänään aamuyön tunteina Kreikan eduskunta viimein hyväksyi äänestyksessään EU:n ja IMF:n vaatimat lakimuutokset. Helppoa se ei ollut, vaikka kieltäytyminen olisi samalla merkinnyt Kreikalle toivottavasti myönnettävän kolmannen tukipaketin neuvotteluiden katkeamista ennen kuin ne edes virallisesti ehtivät alkaa. Edes pääministeri Aleksis Tsiprasin oman puolueen sisällä asiat eivät sujuneet odotetusti, sillä peräti 32 SYRIZA-puolueen kansanedustajaa (heidän joukossaan entinen valtiovarainministeri Yanis Varoufakis) päätti kieltäytyä velkoajien vaatimista ”kiristyksistä”. Heidän lisäkseen 6 puolueen jäsentä äänesti vain olevansa paikalla ja yksi oli ”kateissa”. No, vaatimukset hyväksyttiin 229 äänellä, vaikka itse Tsipras onkin jo ehtinyt useaan kertaan sanoa, ettei hän itse usko sopimuksen tiukkoihin ehtoihin vaan suostui niihin vain pelastaakseen Kreikan. Samalla linjalla on lähes koko eduskunta. Nyt siis kaiken pitäisi olla velkoajien osalta kunnossa ja rahojen alkaa virrata hiljalleen Kreikkaan päin, eikö vain?
Valitettavasti muutama päivä sitten käytyjen kutkuttavien ja hermoja raastavien neuvottelujen jälkeen taivaalle on ilmaantunut aivan uusia pilviä ja vieläpä synkän värisiä. Pari päivää alustavan sopimuksen jälkeen IMF nimittäin julkaisi raportin, jonka mukaan kaavailtu tukipaketti ei riitä pelastamaan Kreikkaa eikä maan velkataakkaa voida koskaan maksaa. Jopa IMF:n johtohahmo Christine Lagard sanoi samaa maailman medialle, lisäten vielä päätteeksi, ettei IMF voi osallistua sellaisiin rahoituksiin, joilla ei ole tulevaisuutta. Kreikka tarvitsee sen mukaan joko 30 vuoden armonajan velanmaksun osalla tai velan pätkimisen.
Hetkinen, sanoivat kreikkalaiset, mitäs IMF tuolla tarkoittaa? Nyt Kreikan pitää siis hyväksyä sellaiset ehdot, jotka vain syventävät lamaa – sen sijaan, että laittaisivat talouskasvun vauhtiin – ja kansalaisten edelleen heikkenevästä tilanteesta huolimatta maan velkataakka kasvaa entisestään. IMF:n raportin mukaan Kreikan velka nimittäin saavuttanee vuoden 2024 tienoilla maagisen rajan, jolloin se on 200 % maan kansantuotteesta. Sanottakoon vertauksena, että tällä hetkellä Suomen velkataakka on noin 60 % kansantuotteesta…
Kukaan ei vielä tiedä, mihin suuntaan tukipaketin neuvottelut siis lähtevät rullaamaan, vai lähtevätkö lainkaan, ja onko tulossa verinen kamppailu esimerkiksi Lagarden edustaman IMF:n ja vaikkapa EU:n sisällä tiukkasanaisimman Wolfgang Schäublen kesken. Kreikkalaisille tilanne on raastava, sillä ihmiset ovat jo kyllästyneet viimeisten viiden vuoden aikana näkemäänsä tulojen laskuun ja köyhtymiseen. Monista suorastaan tuntuu, että muut leikkivät heidän elämällään kuin lapset nukeilla, ja että Kreikasta on tullut kapitalismin koekaniini.
Saksan Herr Schäuble on jälleen väläytellyt julkisesti ehdotustaan väliaikaisesta Grexitistä. Tällä kertaa syyksi hän on sanonut, että siinä tapauksessa Kreikan velkaa voitaisiin kenties pätkiä tai ainakin järjestellä uudelleen. Sellainen kun ei ole europerheen keskuudessa helppoa tai edes mahdollista. Kommentti nosti helleenien hiukset kauhistuksesta pystyyn, sillä irtoaminen eurosta nähdään maan perikatona. Schäublen ja Lagarden lauselmat myös osuivat ”mukavasti” päiville ennen kuin Kreikan piti äänestää näiden vaatimuksista. Tuloksena oli mielenosoituksia niin Ateenan keskustassa – jossa tavallisen kansan joukkoon piiloutuneet ”huppupäät” heittelivät polttopulloja eli Molotovin cocktaileja oikein urakalla – kuin Thessalonikissa. Lomasaarilla ongelmia ei ole ollut.
Tänään torstaina Euroryhmän on määrä päättää noin 7 miljardin euron siltarahoituksen lähettämisestä Kreikkaan, sillä rahoille on pikaista tarvetta… lainaerien maksu on taas ovella. Kenelläkään ei kuitenkaan ole selkeää käsitystä siitä, miten itse kolmannen tukipaketin lopulta käy, voiko se siis jopa jäädä saamatta, vaikka Kreikka juuri on sitoutunut suuriin muutoksiin? Tämä kesä on kreikkalaisten osalta kuin loppumaton dekkari, jolle kirjoitetaan jatkoa jo ennen kuin lukija on ehtinyt edellistä osaa kädestään laskea… ja valitettavasti he ovat sekä jännärin lukijoita että sen pääosan esittäjiä!
Joo, aika kinkkinen tilanne sikäli, että IMF todellakin kertoo, ettei se lähde rahoittamaan toivotonta tapausta, että Kreikka on tällä hetkellä toivoton tapaus ja toisaalta taas EU ei lähde antamaan Kreikalle kolmatta tukipaketti ilman IMF:ää, eikä Kreikan velkataakkaa leikata… jos tuo vaikuttaa loogiselta talousajattelulta ja päätöksenteolta, niin ihmettelen vaan, mitä hyötyä noille päättäjille on koulutuksesta oikein ollut!